Читај ми!

Осам бодова на трећем тесту само ове године

Трећи тест на завршном испиту само ове године носиће осам бодова, каже за РТС помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић. Већ наредне године биће испоштована одлука Националног просветног савета да математика и српски носе по 15 бодова, а комбиновани тест 10 бодова.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић каже да ће комбиновани, трећи тест на завршном испиту само ове године носити осам бодова, а да ће већ од наредне године бити враћено на 10 бодова.

Антонијевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је комбиновани тест из историје, географије, биологије, хемије, физике, део пробног тестирања у последње три године и да то за децу, наставнике и родитеље није новина, а ове године се званично уводи као део завршног испита.

Нагласио је да ће само ове године српски и математика носити по 16 бодова, а завршни осам бодова, а да ће већ од наредне године бити враћено и прилагођено одлуци Националног просветног савета, а то је да математика и српски носе по 15 бодова, а комбиновани тест 10 бодова.

Антонијевић је рекао да се још не зна колико ће питања имати комбиновани тест, као и да се још не зна датум тестирања за малу матуру, али да ће то све бити дефинисано правилником који ће бити донет до Нове године.

До Нове године ће бити завршене и збирке задата, додао је Антонијевић, које ће помоћи основцима да се припреме за тестирања на завршном испиту.

"Тестови ће носити 40 бодова и успех из средње школе 60 бодова. Освајачи медаља на такмичењима имаће додатни број бодова", нагласио је Антонијевић.

Помоћник министра је рекао да је увођењем завршног испита заокружен један циклус, јер се сада може проверити ниво знања ученика након осмогодишњег школовања.

Истакао је да се ради на томе да се не понови оно што се десило прошле године - крађа тестова.

"Имаћемо подршку Министарства телекомуникација и МУП-а у обезбеђивању припреме тестова, да се не понови оно што се десило прошле године", рекао је Антонијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи