Читај ми!

Азиланти привремено у хотелу "Обреновац"

Пронађено привремено решење за азиланте, којима група грађана јуче није дозволила премештај у бараке у Обреновцу, и током ноћи они су смештени у хотел "Обреновац". Ухапшен осумњичени за изазивање пожара у баракама. Влада одредила објекат у Обреновцу где ће бити смештени азиланти.

Целодневна агонија азиланата из Авганистана, Пакистана и других држава окончана је касно ноћас тако што су довезени и привремено смештени у хотел "Обреновац". Јаке снаге полиције обезбеђиваће хотел док азиланти у њему бораве. Око 80 азиланата, чини се, задовољно је привременим смештајем.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић каже да је ово решење као једино могуће да се азиланти који су цео дан провели у аутобусу збрину и склоне са хладноће, пронађено уз консултације са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Александром Вучићем.

Уз помоћ полиције и људи из Комесаријата за избеглице и уз помоћ одговорних из хотела у Обреновцу, азиланти су довезени и смештени у хотел који је, како је рекао Божовић, "претворен у преноћиште како ти људи не би провели ноћ на снегу и хладноћи".

Божо Бузеић из хотела "Обреновац" сматра да је ситуација решена на најбољи могући начин.

"Ово је за нас било изненађење, али смо успели да се организујемо за консултације са председником Општине господином Чучковићем и господином државним секретаром Божовићем", навео је Бузеић.

Мештани села Ушће од јуче ујутро су блокирали раскрсницу пута надомак Термоелектране "Никола Тесла" недалеко од Обреновца не дозвољавајући да група азиланата буде смештена у баракама у том месту, а бараке су синоћ и запаљене.

Пожар је убрзо угашен, а полиција је привела Г. М. (34) осумњиченог за изазивање пожара. Одређено му је полицијско задржавање до 48 часова.

Божовић сматра и да држава мора да промени Закон о азилу, максимално смањи време за решавање захтева и трајно реши питање смештаја и прихвата тражилаца азила.

"Ово је велика опомена за све нас да морамо показати више људскости и хуманости као грађани и сетити се кад су Срби и наши суграђани били у оваквој и сличним ситуацијама као избеглице и невољници", истакао је Божовић и закључио и да би ова хладна новембарска ноћ требало да нас подсети на речи патријарха Павла - "Будимо људи".

И Београдски центар за људска права позвао је грађане Србије да покажу солидарност са азилантима.

Центар наводи да се Србија, ако тражиоцима азила не буде обезбеђен одговарајући смештај, доводи у позицију да с њима поступа нечовечно и понижавајуће, што повлачи и одговорност за кршење Европске конвенције о људским правима.

Организација истиче да је неприхватљиво да Комесаријат за избеглице још није нашао трајно решење за смештај азиланата, не само у виду отварања новог центра за азил, него и у виду подизања свести грађана о значају пружања помоћи тражиоцима азила.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи