Читај ми!

Пријем поводом Хануке

Ханука је један од "пар срећних празника у јеврејском календару", празник светлости и победе наде над очајем, рекао амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви на пријему поводом обележавања тог празника. Између наше две земље и народа постоји велико пријатељство, поручио вицепремијер Александар Вучић.

Поводом обележавања јеврејског празника Хануке, амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви приредио је у својој резиденцији традиционални пријем, којем су присуствовали и први потпредседник Владе Александар Вучић и председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић.

"У име српске владе могу да кажем да нам је увек велико задовољство када сарађујемо са Израелом и надамо се да ћемо у будућности моћи да побољшамо ниво те сарадње", рекао је Вучић.

Честитајући празник јеврејском народу, он је оценио да између наше две земље и народа постоји велико пријатељство.

Изразивши задовољство што Хануку обележава у Србији, Леви је рекао да је то један од "пар срећних празника у јеврејском календару", породични празник који датира још од пре 2.200 година, празник светлости и победе наде над очајем.

То је, како је рекао, израелски празник, али и међународни, који показује да и мали народи могу да опстану уколико то желе, да могу да победе и да их ништа у томе не може зауставити.

"Ништа нас не може спречити да будемо суверени, паметни, весели и напредни", истакао је Леви.

Стефановић и Вучић су симболично упалили свеће и поставили их на посебан осмокраки свећњак, након чега су припадници јеврејске заједнице отпевали благослов поводом празника Хануке.

Пријему су присуствовали припадници дипломатског кора, јеврејске заједнице и личности из културног и јавног живота.

Јеврејски празник светлости Ханука, који се у јеврејским храмовима и домовима широм света обележава службама, окупљањем породица и паљењем свећа на посебном свећњаку познатом као Менора за Хануку или Ханукија, почео је данас, по заласку сунца, и трајаће недељу дана.

Ханука представља прославу победе Јевреја Макабејаца над паганском хеленско-асиријском војском предвођеном Антиохијем Четвртим, као и посвећења Другог Храма који је оскрнављен током хеленско-асиријске окупације Јерусалима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи