Читај ми!

Вежба Службе за обезбеђење и Жандармерије

Сасвим је реална ситуација да се десе побуне у затворима и да држава зато мора да има спремне одговоре на ту врсту изазова, ризика и претњи, рекао премијер Ивица Дачић који је присуствовао здруженој вежби Службе за обезбеђење и Жандармерије у Падинској скели.

У затвору строго затвореног типа у Падинској скели, најмодернијем у Србији, изведена је здружена вежба Службе за обезбеђење и Жандармерије, којом је симулирана побуна затвореника и њено гушење. 

Премијер Ивица Дачић, који је присуствовасо вежби, изјавио је да је сасвим реална ситуација да се десе побуне у затворима и да држава зато мора да има спремне одговоре на ту врсту изазова, ризика и претњи.

Дачић је навео да не постоји затвор из којег не може да се побегне и из којег неко то није покушао и подсетио на припаднике земунског клана Сретка Калинића и Жељка Миловановића који су то покушали прошле године у притворској јединици Специјалног суда.  

"Имајући у виду да се у затворима налазе и најтежи извршиоци кривичних дела, наша пажња мора бити веома посвећена безбедности у њима", рекао је Дачић после вежбе и истакао да је она показала да држава има ефикасна средства и оспособљене људе за решавање таквих ситуација.

Премијер је додао да се нада да ће оно што су показали припадници затворског обезбеђења и жандармерије, по први пут у заједничкој вежби, остати на нивоу вежбе и да неће бити потребно да се примени у реалности.

Дачић је подсетио да ће оспособљеност за решавање таквих ситуација бити део преговора које се воде у процесу приступања Европској унији и да је зато потребно имати изграђен систем у тој области.

Министар правде Никола Селаковић нагласио је да је вежба изведена у реалним условима и показује ситуацију каква је заиста могућа у затворима, у којима се налази неколико хиљада лица.

Он је најавио да се планира доношење новог закона о извршењу кривичних санкција, у коме би били исправљени недостаци постојећег закона и затворски систем био доведен у што боље стање.

Селаковић је рекао да је ове године запослено 70 нових затворских стражара, а да се следеће планира запошљавање још 250.

Затвор у Падинској скели изграђен је по узору на италијанске, капацитет му је 432 осуђеника, а у њему бораве они који су осуђени на казне од 20 до 40 година, углавном за организовани криминал.

Затвор поседује специјални технички систем заштите, има 500 камера за видео надзор, а "опасан" је са два реда "жилет жице" високе 4,5 метра, испод које је у земљи изграђена посебна баријера.

На вежби је приказан покушај ослобађања вође организоване криминалне групе, који су извели њени припадници упадом у пријавницу затвора, уз истовремену побуну осуђеника у једном крилу затвора, уз узимање стражара као таоца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи