Читај ми!

Јовановић: Мала матура неће оптеретити ђаке

Завршни испит за ученике осмог разреда неће оптерећивати ни ђаке ни њихове родитеље, изјавио министар просвете и науке Томислав Јовановић. Министар истакао да на малој матури неће бити ни оштећених ни привилегованих.

Министар просвете и науке Томислав Јовановић изјавио је у Новом Саду да завршни испит за ученике осмог разреда неће оптерећивати ни ђаке ни њихове родитеље.

"Завршни испит неће оптерећивати ђаке и родитеље, биће легално спроведен на свим језицима на којима се обавља школовање у нашој земље и ниједан осмак неће бити не само оштећен, него ни привилегован", рекао је Јовановић новинарима у Матици српској.

Објаснио је да мисли да одлука о завршном испиту "задовољава све" и да ју је донео у консултацијама са представницима међународне заједнице, стручне јавности, родитељима и ђацима.

Министар је истакао да ће завршни испит бити резултат до сада стеченог знања и без посебног ангажовања родитеља и деце, а нарочито неће бити паралелног учења мимо школе.

Јовановић је истакао да је пре него што је донео одлуку, посетио београдску школу "Петар Петровић Његош" без присуства медија и родитеља, и у разговору са ученицима осмог разреда чуо драгоцене поруке, али и њихове дилеме и страхове од испита.

Каже да је након тога донео одуку која се, како је нагласио, заснива на томе да не може да буде никаквог краха и да ће тај испит бити на добробит ученика.

Рекао је да однос броја бодова, по 16 за српски (матерњи) језик и математику, и осам за трећи тест, сада задовољава, али и напоменуо да је то решење само за ову годину.

Према његовим речима, како је раније договорено, за следећу школску годину, тај однос ће бити измењен у корист трећег теста и то смањењем бодова за математику и српски, односно матерњи језик.

Министар Јовановић је напоменуо да има довољно времена за остваривање те одлуке, односно већ донетог правилника о завршном испиту за осмаке и оценио да би било много боље да се о томе разговарало још у фебруару.

Подсетио је да је било промена у републичкој влади, а да је за министра просвете постављен у септембру и до сада је у вези с тим питањем одржао низ састанака са представницима просветних органа и институција.

Два скупштинска одбора, истакао је Јовановић, подржала су такав начин обављања завршног испита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи