Читај ми!

Нисмо се удаљили од атмосфере сукоба

Геноцид не може бити доказан ни у Хагу, али је добро да се на злочине стално подсећа како би се избегли националистички испади, каже за РТС Жарко Пуховски. Ствари које се догађају у последње време у Хрватској показују да се нисмо удаљили од атмосфере која је довела до сукоба и рата, упозорава Пуховски.

Професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски сматра да геноцид не може бити доказан ни у Хагу, али да је добро да се на злочине стално подсећа, како би се избегли националистички испади.

У интервјуу за РТС, Пуховски је, коментаришући међусобне тужбе Србије и Хрватске за геноцид, рекао да су обе стране одлучиле да се укопају на својим позицијама.

"То ће, ја мислим, довести до тога да се неће добити пресуда, јер се геноцид, уверен сам, неће моћи доказати", рекао је Пуховски.

Пуховски каже да постоји и друга страна приче, истичући да он сматра да са тужбама треба наставити, "јер оне терају јавност да се бави ружним стварима из прошлости".

"Ствари које се догађају у последње време у Хрватској показују да је важно упозоравати на неке ствари из недавне прошлости, јер се заиста нисмо удаљили толико од атмосфере која је довела до сукоба и рата, као што су многи мислили пре шест месеци или годину дана", рекао је Пуховски.

Поводом националистичких инцидената који су у последње време чести у Хрватској, Пуховски каже да је само изашло на површину оно што је, не тако дубоко, скривано испод ње. То је, истиче, показатељ какво је стање у друштву.

"Образовни систем је апсолутно заказао, људи у школама ништа не сазнају у јавности о тим злочинима који су се догађали. Па, имате парадоксалну ситуацију да човек који се зове Џо Шимунић виче 'За дом спремни'. Неко ко се зове Џо и ко је из Аустралије, која је тада била енглеска колонија, у Независној држави Хрватској за време Павелића не би два пута преко цесте прешао, а овај то не зна, него је он сада велики борац за хрватство јер ништа не зна", рекао је Пуховски.

Како каже, чак и у овом случају проблем не би био толико озбиљан да 20.000-30.000 људи Шимунићу "није од срца из пуног грла одговорило 'спремни'".

Професор Пуховски истиче да је Шимунић добио највећу казну коју је могао добити, али да закон таква дела не кажњава на начин на који би требало. 

"Да сам ја рекао једној жени 'краво', или ви мени 'воле', добили бисте већу казну. Проблем је следећи - Шимунић је добио највећу казну коју је могао добити, није му неко дао попуст, већ је закон таквој врсти особа дао попуст", нагласио је Пуховски.

Како каже, закон ће се ускоро променити, казне ће бити теже, али то неће решити проблем, уколико се са младима не ради на прави начин. Због тога би, истиче, Хрватска требало да се угледа на друге земље.

"Србије је имала 'Нож, жица, Сребреница' пре неколико година, а то је на необичан начин нестало. Нико не зна да ли ће се опет појавити, али за сада је нестало. Ајде, господо из Загреба, идите у Београд и видите да ли су они имали неки трик и какву методу, идите у Енглеску, није срамота учити од некога ко је нешто решио", поручио је Пуховски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи