Шта је све одузето од оптужених за криминал

Имовину која је одузета од оптужених за организовани криминал и друга кривична дела користе државне установе, удружења, а највећи део је понуђен на тржишту. До сада је привремено или трајно одузето, између осталог, готово 100 станова, 30 кућа, више пословних објеката, хотела, аутомобила и уметничких дела.

За пет година, колико постоји закон, од оптужених за организовани криминал и друга кривична дела привремено је одузимана имовина за коју се сумња да је стечена незаконито. Због бројних пропуста, закон је измењен у априлу, па се последњих седам месеци незаконитим капиталом криминалаца управља по новим прописима.

До сада је привремено или трајно одузето, између осталог, готово 100 станова, 30 кућа, више пословних објеката, хотела, аутомобила и уметничких дела.

"Митросрем" је само једно од предузећа које је одузето одбеглом нарко-босу Дарку Шарићу.

Један од највећих пољопривредних комбината у земљи сада води Дирекција за управљање одузетом имовином. На 4.500 хектара земље, на две фарме и у фабрици за прераду кукуруза, запослено је укупно 500 људи.

Директор "Митросрема" Стојан Стојановић истиче да су сви производни процеси у "Митросрему" у функцији, што, према његовим речима, у претходном периоду није био случај.

Каже да је било и неких импровизација у ратарској и сточарској производњи, па и у самој фабрици за прераду кукуруза.

"Сада се ти токови доводе у ред, обрађује се тржиште, тако да мислим да ћемо направити добро предузеће у наредном периоду", каже Стојановић.

Осим "Митросрема", од Дарка Шарића и његових сродника одузето је шест станова, породична кућа у Београду, три гараже, 15 плацева, неколико објеката у Крагујевцу, апартман на Златибору, неколико предузећа, више хотела и ресторана, један аутомобил, а блокирани су милион и седамсто хиљада динара и готово 150 хиљада евра.

Неке од објеката заплењених од оптужених за организовани криминал и друга кривична дела користе државне институције, удружења и установе. Већи део имовине Дирекција је понудила на тржишту.

"Неком је издавано јефтиније, неком скупље. Те су цене уравнотежене са ценом по којој се издаје квадратни метар пословног и стамбеног простора у граду у коме се та некретнина налази", објашњава директорка Дирекције за управљање одузетом имовином Биљана Павловић.

Тако је сада износ који је раније био 30.000 евра на месечном нивоу, повећан на 90.000 евра, наводи Павловић.

Законом је уређено и управљање новцем који се на рачун Дирекције слива од изнајмљивања станова, пословних простора и друге одузете имовине.

Директорка Дирекције за управљање одузетом имовином Биљана Павловић напомиње да новац којим Дирекција располаже може да се да на коришћење привредним друштвима, уз камату коју је прописала НБС.

Објашњава да се та средства додељују само наменски за куповину одређених добара, ради спречавања умањења вредности, или повећања вредности имовине.

Привремено одузетом имовином Дирекција управља до доношења правоснажне пресуде, а потом се она или враћа власнику или трајно одузима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи