Петрушић: Ксенофобична изјава Чучковића

Изјава председника Општине Обреновац Мирослава Чучковића да ће пресељењем азиланата из Бање Ковиљаче бити угрожена термоелектрана "Никола Тесла" у Обреновцу је ксенофобична и вређа достојанство азиланата, оценила повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић оценила је да је ксенофобична изјава председника Општине Обреновац да ће пресељењем азиланата из Бање Ковиљаче бити угрожена термоелектрана "Никола Тесла".

"Изјава да ће доласком азиланата бити угрожена термоелектрана и енергетски систем Србије веома је опасна, јер подстиче стварање непријатељског окружења. Овакви ставови су понижавајући и вређају достојанство азиланата, будући да се тиме поручује да су азиланти склони криминалу и незаконитим радњама", навела је Петрушић у саопштењу.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић изјавио је да је избор зграде за смештај азиланата неадекватан, јер је она 50 метара од термоелектране "Никола Тесла".

"Пет секунди је довољно да неадекватно лице борави у близини тог објекта и да се упропасти енергетски систем ове земље", рекао је Чучковић.

Петрушићева је упозорила да је забрињавајуће што јавност у Србији не осуђује отворено изражавање ксенофобичних ставова.

Указала је на резултат анкете према којем трећина грађана Србије не жели азиланте за држављане, суседе, ни пријатеље.

Повереница је апеловала на надлежне да азилантима обезбеде адекватан смештај и боравак у Србији.

Влада Србије је јуче за привремени смештај азиланата одредила објекат у улици Пољачки крај бб - Ушће у Обреновцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи