Читај ми!

Само један кандидат за директора Архива Србије

Мирослав Перишић је једини кандидат за директора Архива Србије. Председник Управног одбора Мирослав Јовановић каже да је боље имати једног кандидата који има визију, него њих 10 без предлога за будући рад.

На конкурс за избор директора Архива Србије стигла је само једна пријава и то од актуелног директора те установе од националног значаја др Мирослава Перишића.

Управни одбор Архива Србије, након отварања пријава на данашњој седници, констатовао је да је на конкурс стигла само једна пријава, да кандидат испуњава услове конкурса и да је доставио сву неопходну документацију.

У складу са препоруком Министарства културе и информисања да цео поступак избора директора установа културе буде јаван, програм рада и развоја Архива, који је доставио Перишић, биће од сутра ујутру доступан на сајту те установе.

Председник УО проф. др Мирослав Јовановић је рекао да ће даља динамика одвијања процедуре, која се односи на избор директора Архива, бити одређена на основу обавеза чланова УО.

Јовановић је додао да би крајем седмице требало да се организује разговор кандидата са члановима УО када ће Перишић представити свој програм. Почетком наредне седмице Перишић ће изложити свој програм колективу Архива, након чега ће бити спроведена анонимна анкета међу запосленима.

Процедура даље предвиђа да се чланови УО изјасне о кандидату на седници, која ће такође бити отворена за јавност, а своје мишљење доставиће Министарству културе које своју одлуку прослеђује Влади Србије.

На питање новинара да прокоментарише чињеницу да се на конкурс јавио само један кандидат, Јовановић је рекао да би било боље да има више кандидата, али да је битан програм. "Ако имате пет или 10 кандидата, а немате визију развоја Архива, нико од тога нема бенефит", истакао је председник УО.

Поводом констатовања новинара да су услови конкурса строги, Јовановић је нагласио да треба имати у виду значај Архива који је на челу архивске мреже Србије и као такав "руководи историјским наслеђем и памћењем".

Подсетио је да су на челу Архива током целе његове историје биле личности највећег знања и са значајним научним титулама, као и да је широм Европе пракса да архив води доктор историјских наука и навео је примере Енглеске, Немачке, Русије, Аустрије, Бугарске, Чешке.

Чланови УО Архива Србије су др Вера Гудац Додић, др Горан Милорадовић, др Петар В. Крестић и Јелица Рељић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи