Читај ми!

Повучена два лека за труднице

Пошто је Европска агенција за лекове упозорила на могућне кардиоваскуларне ризике због њихове примене, два лека за труднице, "партусистен" и "гинипрал", повлаче се са тржишта у Србији.

Два лека за труднице, "партусистен" и "гинипрал", повлаче се са тржишта у Србији, након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) упозорила на могућне кардиоваскуларне ризике због њихове примене.

Носиоци дозвола за ове лекове у нашој земљи - "Берингер Ингелхајм Србија" д.о.о "Београд и Алкалоид" д.о.о. су, у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС), обавестили писмом здравствене раднике о овим новим информацијама, које су објављене и на интернет страници тог тела.

Сарадник за односе са јавношћу АЛИМС-а Александар Туцовић рекао је Танјугу да имајући у виду да терапију високим дозама краткоделујућих бета-агониста прати ризик од испољавања нежељених реакција на нивоу срца и крвних судова мајке и плода, закључено је да ти лекови не смеју да се користе у облику таблета или супозиторија за спречавање превременог порођаја код трудница.

Туцовић је додао да је Европска агенција за лекове поновно проценила однос користи и ризика примене краткоделујућих бета-агониста у лековима за труднице, "након извештаја о озбиљним кардиоваскуларним догађајима".

У складу са одлуком донетом на нивоу Европске уније, однос користи и ризика лекова за оралну примену код трудница "партузистен" и "гинипрал" више није позитиван, те су у Републици Србији дозволе за ове лекове укинуте и лекови се повлаче из промета, навео је Туцовић.

Према његовим речима, у одређеним случајевима, краткоделујући бета-агонисти и даље могу да се примењују интравенски за спречавање превременог порођаја, али је њихова употреба ограничена на највише 48 сати, под надзором специјалисте.

У Републици Србији ово ограничење се односи на лек "партузистен". Интравенски, концентрат за раствор за инфузију, 0.5 мг/10 мл, и даље може да се користи, под знатно већом контролом.

Ако лекар пропише интравенску примену лека за спречавање превременог порођаја, мајка и плод ће бити под сталним надзором и уколико се јаве кардиоваскуларни проблеми лекар ће прекинути терапију.

Уколико се пацијенти лече краткоделујућим бета-агонистима и имају било каквих питања у вези са лечењем, треба да се посаветују са лекаром или фармацеутом о даљем току терапије, навели су стручњаци у АЛИМС-у.

АЛИМС истиче да су у њиховој бази података досад "забележена само два случаја нежељених реакција на ове лекове", које "нису биле озбиљног карактера".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи