Читај ми!

ОЕБС: Слабо поштовање медијских слобода

Поштовање права на слободу изражавања нису оно чиме би се земље западног Балкана могле поносити, сматра представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић. Мијатовићева похвалила Владу Србије због спремности да се укључи у решавање нерешених убистава новинара.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић сматра да медијске слободе и поштовање права на слободу изражавања нису оно чиме би се земље западног Балкана у овом моменту могле поносити, али је похвалила владу Србије због спремности да се ухвати у коштац са проблемом нерешених убистава новинара.

Многе ствари су урађене у позитивном правцу, донесени су добри закони, основана су регулаторна тела, али ситуација се не би могла назвати позитивном, рекла је она у интервју радију "Слободна Европа," напомињући да је све више случајева да се против новинара покрећу тужбе.

"Мислим да је овог месеца важно истаћи и нешто што је проблем у многим деловима света, не само у ОЕБС региону, а то је некажњивост злочина против новинара," додала је Мијатовић презицирајући да се то не односи само на убиства него него и на премлаћивања, претње новинарима и њиховим породицама.

Проблеми и бољке у региону су слични а ту је и проблем независности јавних сервиса и регулаторних тела, навела је она.

Врло је тешка и економска ситуација у којој новинари раде, рекла је Мијатовић, додајући да као врло негативан тренд, види и "комплетан недостатак солидарности са професијом и са колегама, без обзира на различита мишљења".

На молбу да посебно оцени ситуацију на Косову Мијатовићева је напоменула да је, када је мислила на регион укључила и Косово рекавши да су бољке врло сличне и да је тренд забрињавајући.

Што се Србије тиче она је похвалила актуелне власти, рекавши да је влада јасно показала да намерава да се ухвати у коштац са проблемом убиства три новинара - Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић.

"Основана је комисија. и то је нешто што је обећано за време моје прве званичне посете Србији прошле године. Ту су и невладине организације - заједно разговарају и покушавају да прикупе што је потребно више информација како би коначно почело да се ради на проналажењу оних који су криви, не  само оних који су извршили убиство него и оних који су организовали та убиства," рекла је она.

Врло је битно те две ствари раздвојити - не само ухватити и затворити оне који су извршили убиство него управо и оне који су организовали те стравичне подухвате," поручила је Мијатовић.

У вези са Босном и Херцеговином, указала је на случајеве као што је онај новинарке Слободне Босне Нађе Диклић и уништавања њеног аутомобила, као и постављање експлозивне направе на врата тог магазина, додавши да је то осудила, као и појаве графита у Мостару против новинара Нермина Бисе, случајеви на суду које покрећу политичари и јавне личности против новинара.

Истовремено је указала и на ситуацију која постоји у случају подизања оптужнице једне групе новинара из РС и из Федерације БиХ, што, како је рекла, сматра неприхватљивим и недопустивим у друштву које себе назива демократским.

Када је реч о Хрватској, Мијатовићева је указала да, према ономе што је чула од колега и власти, ситуација ни тамо није превише ружичаста.

"Али мислим да пуно може променити управо солидарност - јер док новинари сами не схвате да једино заједно могу да се изборе за своје слободе и своја права," оценила је представница ОЕБС-а.

У супротном ће, како је навела, биће искоришћени као једна врста групације или професије која служи за политичка разрачунавања, упозорила је представница ОЕБС -а за слободу медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи