Ристић: Два и по пута више новца за културу

Предлогом буџета за 2014. годину за област културе и информисања биће издвојено два и по пута више средстава него у 2013. када је забележен историјски минимум, рекао државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић рекао је да је предлогом буџета за 2014. годину за област културе и информисања издвојено близу 16,1 милијарди динара, што је два и по пута више него у 2013. години.

На седници скупштинског Одбора за културу, Ристић је, међутим, најавио да ће Влада Србије кроз амандмане које ће поднети додатно иновирати ставке у буџету за културу и информисање за 2014. што је изазвало негодовање чланова одбора из опозиције.

Ристић је навео да се тим амандманима неће мењати укупан предвиђен буџет за културу и информисање у 2014. него да ће само бити промена у ставкама и истакао да је предложени буџет урађен на основу потреба установа културе.

Чланица одбора из ДС-а Горица Мојовић навела је да су посланици месец дана гледали Предлог државног буџета за 2014. који је достављен парламенту 1. новембра а сада чују да ће бити измена раздела за културу и информисање и упитала о ком предлогу буџета за културу данас треба одбор да се изјасни.

Председница Одбора за културу Весна Марјановић рекла је да Влада Србије нема коректан однос према парламенту наводећи да су посланици месец дана разматрали један предлог а да сада чују да ће бити иновиран предлог буџета за културу и инофмрисање.

Говорећи о предложеном буџету за културу и информисање у 2014. години, Ристић је навео да је буџет рађен по новим критеријумима, да је програмски и да је његов основни приоритет да се прекине серија рестриктивних буџета и да се пређе на развојни буџет за културу.

У расправи, чланови одбора из ДС-а и ДСС-а, Горица Мојовић и Синиша Ковачевић, оценили су да није тачно да ће буџет за културу у 2014. бити знатно већи у односу на претходних неколико година јер ће 7,5 милијарди динара од укупног буџета за културу бити издвојено за финансирање јавних сервиса Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводина.

Горица Мојовић је упитала по ком закону је у предложени државни буџет за 2014. унето финансирање јавних сервиса јер ни у једном закону не пише да се јавни сервиси финансирају из буџета.

Ковачевић: Не треба штедети на просвети и култури 

Синиша Ковачевић из ДСС-а оценио је да је предложени буџет за културу у 2014. "скандалозно мали" и да је то "понижавајућа ситуација која тера румен у образе" наводећи да на просвети и култури не треба штедети.

Државни секератар Министарства културе и информисања Дејан Ристић рекао је да је буџет за културу у 2014. знатно повећан и да је циљ да континуирано расте у наредним годинама.

На наводе Синише Ковачевића да министар за финансије Лазар Крстић не разуме ситуацију у којој је Србија јер је годинама био у инострантсву, Нада Мирковић из Министарства финансија рекла је да министар финансија има свест о томе колико је тешка ситуација и да је Министарство културе успело да се избори за додатних 1,2 милијарде динара у буџету за 2014. годину.

Мирковићева је навела да је финансијска ситуација у Србији тешка и да проблем није само велики дефицит у државној каси него и висина јавног дуга, као и да је Влада Србије морала да предузме бројне мере у консолидацији јавних финансија.

Посланик СПС-а Срђан Драгојевић рекао је да се деценијска неправда према кинематографији може исправити исплатом нагомиланог дуга од два милиона евра и заложио се да буџет за кинематографију буде транспарентан.

Оценио је да би Србија годишње могла да направи око десет филмова, а да би РТС могао да буде легитиман копродуцент домаћих филмова који би имали премијеру на јавном сервису, а од којих би могле да се праве и мини серије.

Одбор за културу и информисање је након расправе усвојио предложени буџет за културу и информисање у 2014. са осам гласаова за, док је троје посланика било против.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи