Читај ми!

Осуда непримерене употребе речи "геноцид"

У име свих оних који су страдали као жртве геноцида, без обзира на њихову верску, националну или било коју другу припадност, Савез јеврејских општина апелује да се термин "геноцид", као и реч "холокауст", не користе у јавном животу изван своје правне и етичке дефиниције.

Савез јеврејских општина Србије је, поводом непримерене употребе речи "геноцид" током прошлонедељне расправе у Скупштини Србије, апеловао да се тај термин, као и реч холокауст, не користе у јавном животу изван своје правне и етичке дефиниције.

"Не улазећи у дневно-политичку расправу морамо да се огласимо против саме употребе термина 'геноцид' као квалификације у било којем дневно-политичком контексту у име свих оних који су страдали као жртве геноцида без обзира на њихову верску, националну или било коју другу припадност", наводи се у саопштењу Савеза јеврејских општина Србије.

Како се објашњава, непримереном употребом овог термина постепено се, како на индивидуалном тако и на колективном плану, релативизује тежина самог злочина и омаловажавају његове жртве, начин њиховог страдања и патње.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић прошле седмице је у парламенту, приписујући Демократској странци одговорност за велики раст незапослености, посегнуо за изразом "геноцид", што је изазвало негодовање демократа, а затим и било повод за сазивање седнице Колегијума Скупштине Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи