Читај ми!

Јовановић: Сутра о бодовању на малој матури

Трећи тест општег знања биће у склопу испита на малој матури, а сутра ћемо договорити како ће бити бодован, најавио министар Томислав Јовановић. Највљује да се у школама уводи персонални асистент за децу са посебним потребама. У Београду 200 деце отровано храном од приватних снабдевача, рекао Јовановић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић најавио је да ће сутра бити саопштен начин на који ће бити реализован завршни испит у основним школама у Србији и како ће се бодовати трећи тест.

"Трећи тест општег знања ће бити у склопу завршног испита, а на који начин ће бити вреднован то ћемо сутра договорити", рекао је министар у Краљеву.

Јовановић је поручио да завршни испит мора да се реализује и то на начин који је прописан законом из 2003. године и додао да је Министарство већ започело припрему за завршни испит за наредну 2014/2015. школску годину.

"Започели смо припрему на време, како не би могао неко да нам приговори да касно радимо", поручио је министар и додао да се завршни испит 2014. године мора одржати у једнаким условима за све учинике, без могућности крађе тестова.

"Мени као министру није задатак да укидам, него да учиним пријемчивим то што радимо. Тај завршни испит не сме бити оптерећење ни за децу, родитеље и наставнике, него треба да представља природан след", указао је министар.

Јовановић је најавио и да ће у школама бити уведен персонални асистент за децу са посебним потребама.

"Инклузија је процес који смо започели и прихватили, али она не може да буде само форма. Образовање треба да буде усмерено ка онима који су најбољи и инклузија не може бити на штету тих најбољих ђака", рекао је министар.

Поручио је да јесте за инклузију, али "са мером, са јасном проценом које хендикепирано дете може да се укључи у инклузију, а које не може". "Наравно морају бити уведени педагошки асистенти који ће помоћи тој деци", истакао је Јовановић.

Просвета у Србији, рекао је, мора да буде квалитетнија и пријемчивија него што је сада, али и да добије на "вредности и угледу који заслужује".

"Просвета није потрошња, трошак, већ инвестиција. Морамо да учинимо све да образовање не представља себи циљ, него да образовање свакоме од нас представља средство за остваривање неких других циљева - запослење или наставак даљег школовања", рекао је Јовановић.

Додао је и да у Србији, са отварањем нових факултета, паралелно треба да се развија научно-истраживачки рад.

Храном приватних снабдевача отровано 200 ђака

Јовановић је рекао и да је у Београду 250 деце отровано храном коју добијају у школама, од којих је њих 200 њих отровано храном од приватних снабдевача.

Министар је рекао да је тај проблем много дубљи, јер је део снабдевања школа храном преузело Министарство пољопривреде.

"Министарство пољопривреде је снабдевање школа храном препустило Ветерини која припада том министарству, а тек на крају се у тај процес укључују образовање и медицина, због чега се у Министарству за просвету интезивно припрема правилник са строжим критеријумима при одабиру понуђача хране за школе, чиме ћемо осигурати безбедност хране", изјавио је Јовановић.

Министар просвете је навео да нови правилник неће подразумевати само пооштрене услове за набавку хране у школама, већ и промену кадра који се бави њеном дистрибуцијом.

Јовановић се срео са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем са којим је разговарао о изградњи Музичке и Уметничке школе, отварању универзитетског центра у Краљеву, као и о опремању школа новим средствима и санацији школских објеката оштећених у земљотресу новембра 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи