Читај ми!

На држави одговорност за поштовање права

У Србији још није достигнут онај ниво поштовања људских права који би задовољио њене грађане, упозорио омбудсман Саша Јанковић додавши да је на властима највећа одговорност.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да у нашој земљи још није достигнут онај ниво поштовања људских права који би задовољио њене грађане и упозорио да је у том погледу на властима највећа одговорност.

"Далеко смо још од оног нивоа поштовања људских права који задовољава грађане Србије", рекао је Јанковић и нагласио да је наш највећи проблем то што се не остварују у довољној мери пре свега економска и социјална права и тако онемогућава достојан живот грађана.

Заштитници грађана не могу да се баве економијом али држави стално скрећу пажњу на то да економске ресурсе које има не користи довољно правично и рационално, рекао је Јанковић новинарима на свечаности поводом деценије рада Покрајинског омбудсмана.

Јанковић је упозорио и на то да се "у једном дану у Србији деси више појединачних повреда права грађана него што било који заштитник може да утврди за годину дана, водећи индивидуалне поступке контроле" али је истовремено и напоменуо да је остваривост његових препорука надлежним органима на нивоу од 87,4 одсто.

Кад заштитник грађана утврди да постоји одређена неправилност, она буде исправљена у том проценту и "то звучи јако добро", рекао је омбудсман напомињући да ипак не може да буде задовољан док год постоји једна неиспуњена препорука, у којој је утврђено кршење права грађана.

Наглашавајући да је најбитније то колико власт, пре свега извршна, унапређује свој рад када је реч о поштовању људских права, Јанковић је оценио да нажалост још не може да тврди да је у нашој земљи "исправљање пропуста постало ендемско".

"Ми се још играмо мачке и миша у игри у којој је онај који тражи пропусте много мањи и то није добро", рекао је Јанковић и нагласио да то захтева "битну промену ставе извршне власти и много већу одговорност".

Питање колико је у Србији ефикасан заштитник грађана је у суштини питање о ефикасности владе, шта је и колико учинила да се исправе пропусти утврђени препорукама, сматра Јанковић.

Институција Покрајинског омбудсмана обележила је десетогодишњицу рада, свечаном академијом у Скупштини Војводине, којој су присуствовали представници републичких и покрајинских органа управе, као и међународних и домаћих институција и организација које се баве људским правима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи