Читај ми!

Данас је Митровдан

Српска православна црква слави дан Светог Димитрија, у народу познатији као Митровдан. Празник је посвећен античком команданту Солуна који је страдао због ширења хришћанства.

Данас је дан Светог Димитрија, у народу назван Митровдан. Српска православна црква данашњи дан слави као празник посвећен античком команданту Солуна светом Димитрију који је страдао због ширења хришћанства.

Димитрије је рођен у Солуну у трећем веку наше ере, за време цара Максимилијана. Игнорисао је царево наређење да прогони хришћане и јавно је проповедао хришћанство.

Када је цар чуо да је солунски заповедник хришћанин, наредио је да га баце у тамницу где је мучен и погубљен.

Солунски хришћани тајно су га сахранили. На месту његовог гроба касније је подигнута црква, а Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Црквени списи наводе да је потом свети Димитрије бдео над тим градом и спасавао га земљотреса и других несрећа, а и данас се верује да је чудотворна снага његових моштију излечила многобројне болеснике.

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви.

У средњовековној Србији, посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

По броју људи који славе ту славу у Србији, Митровдан је на шестом месту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи