Читај ми!

Ефикаснија борба са крадљивцима струје

Дугови за струју могу се репрограмирати до краја овог месеца. Понуду за репрограм ЕПС је послао чак и потрошачима који струју "краду". Само прошле године на подручју целе земље откривено је 20 хиљада крађа електричне енергије. У ЕПС-у најављују ефикаснију борбу са крадљивцима струје.

У земљи се годишње украде четири одсто испоручене електричне енергије, што је између 70 и 80 милијарди динара. Уз препоруку ресорног министарства, "Електропривреда Србије" је репрогам дугова понудила чак и потрошачима који су струју неовлашћено трошили.

Дугови за струју могу се репрограмирати до краја овог месеца. Од августа је склопљено 160 хиљада уговора за отплату на 12 до 120 рата. Од 1. децебра ту могућност имају чак и потрошачи који су струју неовлашћено користили.

Струја се краде директно са стуба, нелегалним прикључком најчешће скривеним у зиду, а највише магнетом на бројилу. Тако се струја користи, а струјомер не очитава потрошњу.

Електроинжењерка у "Електродистрибуцији Београд" Весна Станојевић каже да је од 14. октобра у том предузећу почела са радом Специјална екипа за контролу мерних места и прикључака.

"Највећи број објеката који смо обишли јесу ресторани, пекаре, пицерије. Најзанимљивије је што смо пронашли процепе на којима су прикључени котлови за грејање, затим пица-пећи, велики термички уређаји који заобилазе мерно бројило и самим тим се краде електрична енергија", каже Станојевићева.

Јавна је тајна да се магнети могу купити скоро на свакој пијаци.

"Горе код овог који шрафове продаје... али као да ти нисам ништа рекао", каже један од упућених грађана.

И преко интернета продаја добро иде. Цена специјалног магнета је око 60 евра. Људи не желе јавно да говоре о томе, али сви знају за шта се магнет купује.

Само прошле године на подручју целе земље откривено је 20 хиљада крађа струје, а радници дистрибуција су због тога физички нападани.

Директор Дирекције за дистрибуцију у ЕПС-у Жељко Марковић каже да, када се неовлашћени корисник ухвати, против њега се подноси кривична пријава, као и одштетни захтев.

"Суд обично реагује по кривичној пријави и он добије неку казну, да ли је то условна казна, да ли је то замењено са неком новчаном казном. Али остаје одштетни захтев, који треба да се исплати дистрибуцији", рекао је Марковић.

Како би убрзали наплату, уместо извршитеља, ЕПС је потрошачима који краду струју послао понуду за репрограм. Додуше, по знатно неповољнијим условима него осталим дужницима.

"Репрограм за неовлашћену потрошњу је један вид вансудског поравнања, то јест споразум који не подразумева отпис било каквог дела дуговања на мање рата, само до 24. и у току исплате тог споразума тече камата", објашњава Марковић.

У наредном периоду у ЕПС-у најављују ефикаснију борбу са крадљивцима струје. Попут праксе других земаља, на бројила ће лепити посебне налепнице за лако откривање магнета.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи