Читај ми!

Закажите заказивање прегледа

Вишемесечно чекање на заказани преглед код специјалисте одавно није изузетак. Неки пацијенти суочили су се са непријатном новошћу - заказивање дана када је могуће звати да се закаже преглед. Из неких домова здравља правдају се мањком особља и вишком пацијената.

Многи пацијенти у Србији знају и да су им за први корак на том путу - специјалистички преглед, потребне недеље, па и месеци. Новост је да се у неким здравственим установама сада заказује и дан када је могуће звати да се преглед закаже.

Уколико је пацијенту у Србији потребан специјалистички преглед - потребно је да се наоружа упорношћу и стрпљењем како би га заказао.

Мањак кадра, вишак пацијената - проблеми су појединих здравствених установа. Тако, на пример, у београдском Дому здравља "Стари град" тврде да је он предвиђен за 55 хиљада пацијената, а збрињава више од 80 хиљада.

Пример за то је мамографија где немате додатно особље које би било неопходно. Код нас то раде лекари других специјалности - јер рендгенолози не могу све да постигну, истиче Бранка Лазић из Дома здравља "Стари град".

И Јасна Мацић из палилулског дома здравља каже да у тој институцији има образованог кадара, али да постоји мањак особља.

Последњих пет година имали смо могућност да примимо лекаре, а сада смо новим кадровским планом први пут добили одобрење и примили неколико доктора да колико-толико појачамо службе, наводи Мацићева.

Проблем недостатка кадра, могао би да се реши новим кадровским планом, који између осталог подразумева запошљавање нових људи тамо где недостају. У Министарству здравља најављују да ће бити донет до краја године и поручују да је ово први пут да ће бити донет у овој години за наредну.

А до тада, за све пацијенте који данима и месецима пуне чекаонице, а сматрају да им је здравље угрожено, заштитник грађана има предлог.

Грађани би требало да се обрате директору здравствених установа, заштитнику права пацијената или надзорнику здравственог фонда, поручује заштитник грађана Саша Јанковић. "Ако неко после на једном од тих места буде одбијен, треба да се притужбом обрати заштитнику. До сада је у више случајева веома ефикасно реаговано", напомиње Јанковић.

Чекање испред ординације или телефона, поједине ће натерати да се упуте пут приватника. Прегледаће вас одмах, али ће вам за то бити потребно и до неколико хиљада динара у зависности од специјалистичког прегледа.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи