Нулта толеранција на насиље у породици

Насиље у породици, посебно над децом, не може се рашавати без сарадње установа и подршке Министарства финансија, каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Насиље се константно повећава за 700 до 800 случајева годишње, упозорава државна секретарка Бранкица Јанковић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић каже да се питање насиља у породици, а посебно над децом, не може рашавати без сарадње здравствених установа, образовања, центара за социјални рад и финансијске подршке Министарства финансија.

На отварању завршне конференције двогодишњег пројекта "Заштита деце од насиља у југоисточној Европи", министарка је у Крагујевцу рекла да је здравствена установа прва институција у коју одлазе особе које трпе насиље, као и да је оно често "маскирано" због чега је важан начин комуникације са особама које трпе насиље.

Навела је да је важно обезбедити медицинску документацију за даљи поступак у случајевима насиља у породици, као и да судски поступци у случајевима насиља у породици морају бити бржи, а казне строже.

"Нулта толеранција на насиље мора бити наш циљ", рекла је Славица Ђукић Дејановић и додала да сва деца у Европи и свету морају да осете заштиту државе.

Државна секретарка Министарства рада запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић рекла је да је према подацима Центара за социјални рад у 2012. години било у Србији више од 9.325 случајева насиља у породици, од чега је око 20 одсто било насиље над децом.

"Насиље показује константно повећање и то за 700 до 800 случајева годишње, почев од 2006. године", каже Бранкица Јанковић.

Заменица директора УНИЦЕФ-а Лесли Милер каже да су пројекат "Заштита деце од насиља у југоисточној Европи" 2011. године покренули УНИЦЕФ и ЕУ да би се ојачале јавне службе у циљу заштите деце од насиља у породици школи и заједници, насиља које често остаје непримећено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи