Читај ми!

Тест опште културе на малој матури?

Министарство просвете предложило да се на малој матури, осим тесова матерњег језика и математике, полаже и тест опште културе. Идеја је да се осмацима олакша упис у жељену школу. У школама међутим верују да се већина деце не би снашла на таквом тесту.

Још није извесно хоће ли следеће године осмаци полагати још један тест на малој матури. Најновији предлог Министарства је да се осим матерњег језика и математике, полаже и тест опште културе.

Идеја је да се олакша упис у жељену школу, јер за такав додатни тест није потребна додатна припрема. У школама, међутим, верују, да већина деце на таквом тесту не би заблистала.

Осмаци су тренутно више заинтересовани за малу матуру него за оцене на тромесечју. И међу њима постоје различита мишљења о најави теста опште културе.

"Ја мислим да би требало да остане стари систем зато што је овако много теже, имамо много више да учимо", каже ученица Марија.

"Свако треба да има неку основну културу, основно знање, па мислим да је у реду да имамо један такав тест", каже Нађа.

Идеја је да оним ученицима којима не иду ни математика ни матерњи језик нови тест помогне да остваре већи број бодова. Ипак, може се догодити супротно.

"Нажалост нисмо до сада тестирали општу културу наших ученика, оно што спорадично чујемо од наставника то је да ниво њихове културе није на неком задовољавајућем нивоу, каже школски психолог Жаклина Филиповић.

Сличан тест као на ПИСА тестирању 

Тест ће бити сличан оном који су ђаци полагали у оквиру ПИСА тестирања, најавио је надлежни министар. Србија се, нажалост, не може похвалити добрим резултатима.

"Они уче, они стварно пуно уче, ова генерација ради али нису увек сналажљиви да извуку неки брз закључак, да се снађу", каже наставница Вера Михаиловић.

Ученици се сналазе и тако што све чешће, уместо из књига, уче са интернета.

"Осием те технологије, филмова и музике, до чега могу лакше да дођу, до свих живих апликација технолошких, они немају никаква општа знања", сматра уредница Дечјег и школског програма РТС-а Наташа Дракулић.

"Некада се у златна времена учило у библиотекама, ишло се тамо у потрази за информацијом. Данас и новине су пуне нажалост извештаја са Фарме, ако ће та питања бити на тесту опште културе онда ће пролазност бити велика", кaже Наташа Дракулић.

Ако наредних дана Министарство, упркос бројним замеркама родитеља, одлучи да се на малој матури полаже и тест опште културе, биће то прва систематска провера знања деце у тој области.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи