Читај ми!

Комеморација жртвама у Јајинцима

Обавезни смо према својим и другим жртвама да успомену на њихова страдања чувамо као вечни пламен који ће истим жаром да пламти у нашим срцима, рекао председник Томислав Николић, на комеморативној свечаности у Јајинцима. Србија није довољно моћна да ратује, али је довољно паметна да преговара, истакао Николић.

На стрелишту у Јајинцима у Београду одржана је државна комеморативна свечаност, коју је предводио председник Србије Томислав Николић, посвећена очувању сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних на том стратишту у Другом светском рату.

"Српски народ је имао срећу или несрећу да се налази на најлепшем месту у Европи, простору интересантном за освајаче. Срби нису освајали ни пљачкали било кога нити базирали срећу на туђој несрећи", рекао је Николић.

Како је рекао, о томе сведоче и музеји пуни драгоцености баш са ових простора.

Николић је рекао да су Срби систематски уништавани током два светска рата и убвијани током других ратова, али да права истина о улози Србије у тим догађајима испливава.

Председник Србије је подсетио да је крајња дестинација за осуђенике из логора на Бањици и других логора у СФРЈ било стрелиште у Јајинцима.

"Ово је трагично место на коме је убијен највећи број људи у читавој окупираној Србији. Десетак само је успело да побегне и данас болно одзвањају речи преживелих", подсетио је Николић.

"Уважени пријатељи ми смо обавезни према својим и другим жртвама да успомену на њихова страдања чувамо као вечни пламен који ће истим жаром да пламти у нашим срцима", рекао је председник Србије.

Николић је рекао да је тешко ићи напред са огромним теретом прошлости, и да је још теже опростити, али је то неопходно како бисмо ишли напред.

"Не смемо заборавити како би жртве имале спокој и да се никад бвише не би поновиле", упозорио је Николић.

Председник Николић је поручио Срби мирољубив, исправан, поштен и правдољубив народ, али да данашња генерација, без обзира на грешке претходника, не може да дозволи да се остварују националистичке амбиције једног народа који се налази у популационој експанзији.

"Као православци, као хришћани, ми љубимо своје ближње, своје комшије, и не мислимо о њима лоше, али границе те љубави, одређује угрожавање нашег жвота и егзистенције. Уједињена у циљу опстанка, Србија неће дозволити да јој се отме неотуђиви део. Србија није довољно моћна да ратује, али је довољно паметна да преговара", објаснио је Николић.

Јајинци као учионица историје

На скупу се обратио је и бивши заточеник бањичког логора Љубомир Зечевић. Како је истакао, Јајинци су били и остаће учионица историје у којој ће се сазнавати истина о злочинима окупатора у Србији као и о свим злочинима у претходним ратовима.

Зечевић је рекао да многи у Европи данас верују да су фашизам и нацизам умрли 1946. године на "Нирнбершким вешалима", али да је свако ко тако мисли у великој заблуди.

"Рецидиви нацифашистичке идеологије запљускују политичке позорнице многих земаља у Европи, а ни наша земља није поштеђена. Екстремисти настоје да рехабилитују царство нацизма у којем је владало слепило мржње, антисемитизам, ксенофобија и брутална репресија према политичким опонентима свих боја", рекао је Зечевић.

Како је истакао, само удружени антифашисти и демократска јавност читавог света могу да буду брана острашћеним десничарима и реваншистима.

"Фашизам никад више", рекао је Зечевић на неколико језика.

Свечаности су присуствовали председник Народне скупштине Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, министар одбране Небојша Родић, дипломатски и војно-дипломатски представници више од четрдесет држава, као и званичници града Београда и општине Вождовац.

Изведен је и уметнички програм под називом "Беседе о животу и смрти".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи