Читај ми!

"Књига солидарности" у Зајачи

У акцији Радио Београда "Књига солидарности", прикупљено је више од 1.000 наслова за библиотеку Основне школе у Зајачи код Лознице.

Основна школа у Зајачи код Лознице у акцији радио Београда "Књига солидарности" обогатила је фонд школске библиотеке за више од 1.000 наслова. Иницијативом месне заједнице и дописом упућеним Радио Београду ђаци у овој малој сеоској школи добили су огроман дар.

Радост деце због добијених књига на поклон највећа су нагарада свим учесницицма акције "Књига солидарности" Радио Београда. Од сада ће поред обавезне школске лектри моћи да читају и друге наслове.

Током 40 година, књиге које су прикупљане стизале су свуда где за књигом постоји потреба и где се говори српским језиком.

"Књига не треба да стоји у витринама него да се чита. Можда ће овде из ове школе потећи неко доктор, хирург или научник", каже  Миодраг Антонић, учесник акације.

Акција "Књига солидарности" Радио Београда покренута је у јесен 1972. године. Тада је, у јутарњем програму овог радија, слушаоцима упућен позив да донесу књиге које су прочитали и које желе да поклоне.

"Књига солидарности после 40 година имала је част да са више од 1.000 књига отпрати Зајачу и ову лепу традицију", каже Михаило Шћепановић , уредник Програмске акције "Књига солидарности". 

Школска библиотека у Зајачи била је сиромашна и са великим бројем дела која више нису уврштена у обавезно школско градиво.

"Доста наслова је избачено из употребе, тако да ће са овим књигама, квалитет наставе бити побољшан", каже Добро Андрић, директор Основне школе "Вук Караџић".

До сада у акцији даривања обновљено је или основано преко 1.100 библиотека и поклоњено око три милиона књига. У ову просветитељску и културну мисију укључили су се и писци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару