Читај ми!

Барок у мору бетона

Први заштићени споменик архитектуре сецесије на подручју Војводине је Градска кућа у Суботици, која постоји више од сто година. Када је завршена, 1912. године представљала је синтезу врхунске архитектуре и занатске уметности, али и симбол града који је био културни и привредни центар региона.

Градска кућа у Суботици постоји више од сто година. Када је завршена, 1912. године представљала је синтезу врхунске архитектуре и занатске уметности, али и симбол града који је био културни и привредни центар региона. Вековни споменик времена и данас даје пулс животу Суботичана.

То је први заштићени споменик архитектуре сецесије на подручју Војводине, спој барока, китњасте орнаментике и мађарског фолклора, стил који ће завршетком Првог светског рата ишчезнути у бетонским здањима баухауса.

Историчар Геза Ваш из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе у Суботици каже да је то здање којим је последњи пут покушано да се хуманизује друштво.

"То је био сан, повратак назад, да се старим занатима поврати значај, јер се сматрало да индустрија и масовна производња уништавају човечанство. Ово је један веома леп споменик том времену, сецесији, када смо задњи пут на овим просторима покушали да поново хуманизујемо друштво", рекао је Ваш.

Торањ висок 76 метара, други по висини у монархији, симболично је указивао на статус слободног краљевског града. Централна просторија, Велика већница, једна је од најлепших сала у Европи у којој заседају народни посланици. Витражи су дело најбољег уметника оног времена, Микше Рота.

Градски већник за културу Милош Николић каже да су венчања као у бајци. "Најважније што се дешава овде су, осим седница скупштине, венчања која су као да сте у бајци. Поред тога, овде се одржавају и концерти класичне музике", прича Николић.

Кроз век постојања Градска кућа делила је судбину Суботице, пролазећи кроз бројне турбуленције.

Градоначелник Суботице Модест Дулић је рекао да су најзначајнија имена српске историје боравила у Градској кући.

"Године 1919. Александар Карађорђевић је овде ноћивао, за време Другог светског рата овде је био смештен део окупационих снага. Овде се сачекивао и друг Тито педесетих прошлог века, одавде се узвикивало не Стаљину", каже Дулић.

Нека од поменутих историјских дешавања поново су оживљена под кровом Градске куће. У њој је сниман филм "Пљачка трећег рајха".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару