Читај ми!

Споре пруге Србије

Возом од Београда до Крагујевца у 21. веку путује се брзином из 19. Пут од нове до старе престонице Србије траје око пет сати, што је два пута дуже него од Лондона до Париза.

Ако сте се возом због посла запутили из Београда у Крагујевац, да у једном дану све обавите и вратите се, можете, слободно да тражите две дневнице. Од нове до старе престонице Србије, путује се два пута дуже него рецимо од Лондона до Париза. Српски возови данас иду истом брзином као у 19. веку, када је железница отворена. Екипа РТС-а је проверавала како је путовати возом од Београда до Крагујевца.

Да бисмо стигли пругом до Крагујевца најпре морамо до Лапова. На осмом колосеку, два вагона - вршњаци из осамдесетих година. Воз је у старту каснио десет минута.

Путници кажу да се користе воз јер немају пара и да се углавном не журе.

На свакој станици воз се задржава до два минута и за сваки случај, стаје на свим пружним прелазима - често због неисправне сигнализације. Купеи су пуни. Што обичних путника, што радника - железничара из ноћне смене.

Лазар Петковић кажу у иронији да се увек касни из неких оправданих разлога, али да путници не знају јесу ли оправдани или нису.

"Није све у возу, него мало у прузи, мало у мостовима, мало у тунелима, мало скретнице и све по мало и то се накупи", каже Драган Вукадиновић.

Мало по мало, па до Младеновца воз иде "чак" 40 на час. Затим до Лапова - убрзање - читавих 90 километара на сат, тако да мали Вук има времена да се наспава.

Радмила Ђурић каже да 150 километара возом путује под четири или пет сата.

"Ево ту су и додатне торбе, ноше, храна, вода, припремимо се као да ћемо путовати 10 сати", каже Радмила.

Слободанка Миливојевић додаје да је као студент из Смедеревске Паланке до Београда путовала сат и по, док је данас потребно и до три по сата.

Путници се жале и на хигијену у возу, али им је погодно што могу да прошетају током пута.

У Лапову путнике чека нова руска композиција, али је воз џаба нов када је брзина стара. Ипак, иако је тако, популарни "Рус" је екипу РТС-а у Крагујевац довезао тачно по реду вожње. После 150 километара пруге, 35 станица, једног преседања и пет сати пута - воз је стигао у Крагујевац.

Поређења ради, за пет сати се од Крагујевца до Београда може да стићи и бициклом. Наравно, ако сте професионалац.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару