Читај ми!

Програмере "регрутују" још на студијама

Велико интересовање за софтверско инжењерство на Електротехничком факултету. Фирме обезбеђују стипендије за студенте ЕТФ-а и могу да утичу на наставне планове и програме, како би припремили будуће инжењере за рад.

У понедељак почиње нова академска година за студенте Економског, Електротехничког, Архитектонског и Грађевинског факултета. Факултети чекају решење по којем ће студенте старијих година уписивати са 48 бодова, а до тада ће их уписивати условно.

На електротехници је овог викенда приређен свечани пријем и одржано прво предавање. Бруцоши, који су освојили медаље на међународним и републичким такмичењима и максимум бодова на пријемном, добили су ваучере за куповину књига.

Као разлог због кога су уписали ЕТФ, наводе то што ће, како кажу, лако наћи посао.

Привреда је обезбедила стипендије за студенте софтверског инжењерства, где је и већи број бруцоша него прошле године. На тај начин предузећа могу да утичу на наставне планове и програме, да направе своје лабораторије и припреме будуће инжењере за рад у компанијама. У ту сврху послужиће и нова зграда коју је факултет добио.

Студент продекан ЕТФ-а Никола Божић каже да је перспективно имати диплому тог факултета.

"Тренутно ћу радити праксу у ВИП-у од четири недеље. Наш факултет 'избацује' јако квалитетне инжењере, тако да јако је перспективно имати диплому ЕТФ-а", каже Божић.

Декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић каже да је велико интересовање фирми за студенте ЕТФ-а.

"Проблем је са софтверашима што почиње већ навала на њих од треће године студија, почињу фирме да их јуре. А онда после и ја имам проблем, почињем и ја да их јурим да дипломирају", објашњава Ковачевић.

Старији студенти наредну годину уместо са 50 требало би да уписују са 48 бодова. Законско решење треба да стигне за две до три недеље. На тај начин ће око 30 одсто студената сачувати буџетски статус.

Наш Закон мора да буде компатибилан са оним што има Европа, подсећају професори и студенти. Зато су усвојили Декларацију о заједничком раду на изради новог Закона о високом образовању и његовом финансирању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару