Читај ми!

Нова мрежа судова од јануара

У октобру се очекује усвајање закона о седиштима судова и јавних тужилаштава, тако да ће нова судска мрежа у Србији бити успостављена почетком следеће године, рекао председник Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа Мирољуб Томић.

Нова судска мрежа биће успостављена почетком 2014. године пошто се у октобру очекује усвајање закона о седиштима судова и јавних тужилаштава, најавио је председник Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа Мирољуб Томић.

"Имајући у виду да се на скупштинском заседању у октобру очекује усвајање закона о седиштима судова и јавних тужлаштва, измена Закона о судијама и Закона о јавним тужиоцима, као и Закона уређењу судова и јавних тужилаштава, очекујем да ће реализација усвојених законских одредби кренути крајем ове и почетком идуће године", прецизирао је Томић, који је и потпредседник Високог савета судства (ВСС).

У интервјуу Танјугу, Томић је објаснио да ће се, у међувремену, у новембру и децембру спровести селидба предмета, стварање услова за почетак рада нових судова, опремање зграда, распоређивање судија, предмета....

Томић је истакао да ће Комисија на чијем је челу, ВСС, као и сви кључни актери у процесу реформе учинити све како не би дошло до застоја у раду судова нити до одуговлачења ниједног поступка.

Такође ће и сви судови на челу са председницима морати да уложе максималан напор како би се пресељење и оснивање нових судова обавило тако да најмање трпе грађани и њихови процеси, јер се цела реформа и усвањање измена закона ради управо да би судови били што ефикаснији, нагласио је Томић.

Он је указао да ће након усвајања сета правосудних закона у октобру и оснивања нових судова, уследити распоређивање судија у те судове.

"Истовремено ВСС расписује одређене конкурсе на основу којих се бирају судије у судове у којима недостаје одређени број судија како би се попунила упражењена места и постигао одговарајући број судија који би на адекватан начин могао да реши комплетан прилив предмета", истакао је потпредседник ВСС.

Ускоро Правилник о вредновању рада судија 

Томић је нагласио да би у наредних месец до два требало да буде усвојен Правилник о вредновању рада судија чиме ће се, како је рекао, у потпуности створити услови како за рад судија, тако и за вредновање њиховог рада.

Председник Комисије за спровођење Националне стратегије сматра да ће увођење нових професија у српско правосуђе од идуће године, као што су јавни бележници, посредници у решавању спорова, као и повећање броја приватних извршитеља, знатно растеретити српско правосуђе које је преоптерећено великим бројем предмета.

"Посебно ће нотари (јавни бележници, који би требало да почну са радом у септембру 2014. године) преузети велики обим послова од судова, док ће посредовање решити велики број спорова који се воде пред судом", нагласио је Томић.

Он је указао да је споразум о признању кривичног дела институт који је изузетно значајан у области кривичног права јер се њиме кривични поступак окончава без дуготрајног суђења, а на обострану корист и окривљеног и органа гоњења.

Томић је истакао да је реформа правосуђа један од приоритета Републике Србије са циљем унапређивања правосудног система, као и достизања начела непристрасности и квалитета правде, унапређења стручности, одговорности и ефикасности правосуђа.

"Наведеним начелима се обезбеђује оквир за успостављање, развој и организовање институција у циљу стварања правосудног система који може да у потпуности заштити права свих грађана и да унапреди рад правосуђа које треба да буде ефикасније, стручније и транспарентније", рекао је Томић.

Правна сигурност 

Према његовим речима, Стратегијом за реформу правосуђа 2013 - 2018. године обезбеђује се читав низ промена, усавршавање постојећих и доношење нових закона са циљем да се успостави систем у ком се закони и прописи неће често мењати, односно систем у ком ће постојати правна сигурност.

Одговорност за спорођење Стратегије и њеног Акционог плана поверена је Комисији, коју је крајем августа именовала Влада Србије.

Комисија је састављена од 15 чланова и 15 заменика представника свих релевантних институција за спровођење реформе правосуђа - Министарства правде и државне управе, Високог савета судства и Државног већа тужилаца, невладиног сектора, Правосудне академије, Врховног касационог суда, Републичког јавног тужилаштва, приватних извршитеља, струковних удружења.

Осим тога Комисија је повремено радно тело Владе за праћење напретка и остваривање будућих активности. Комисији ће административну, техничку и стручну помоћ и подршку пружати Секретаријат за спровођење реформе правосуђа.

"У наредном периоду се очекује реализација Стратегије и сви њени актери, као и сама Комисија морамо да уложимо максимум напора како би правосуђе, које је оптерећено наслеђем из прошлости и великим бројем нерешених предмета, профункционисало на једна ефикаснији, бржи и транспрарентнији начин. То није циљ само нас који на томе радимо већ и грађана због којих правосдује и постоји", закључио је Томић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару