Читај ми!

Нова ера у српској кардиохирургији

Листе за трансплантацију праве кардиолози, оне се ажурирају, требало би да се заврше у неко догледно време и претпоставља се да ће бити педесетак пацијената који чекају ново срце, рекао за РТС кардиохируг Миљко Ристић.

Директор Клиничког центра Србије и кардиохирург Миљко Ристић каже да је педестдвогодишњи пацијент који је добио ново срце у добром стању, да је комуникативан и свестан.

"Његов опоравак тече изнад очекивања и пацијент ће се у недељу у преподневним сатима одвојити од респиратора", рекао је Ристић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ристић је рекао да су озбиљно схватили задатак који им је поставило Министарство здравља крајем прошле године.

"За релативно кратко време овакав велики посао смо обавили и припремили се да он буде успешан. Након шест месеци, 4. маја били смо оспособљени да извршимо ову интервенцију, у погледу опреме, кадра, едукације, материјалних средстава, али је наишао период у коме нисмо могли ништа да учинимо, јер није било одговарајућих донора", рекао је Ристић.

Ристић каже да су знали да ће се по природним законима појавити донор. "Он се појавио касно синоћ, ми смо се одмах припремили, проверили типизацију ткива и констатовали да је донор апсолутно одговарајући за нашег пацијента", каже Ристић.

"Операција је трајала непуних пет сати, почели смо после пола ноћи. Операцији су присуствовале хрватске колеге, али нису учествовале у практичном раду. Хрватска је ове године добила велико признање као организатор светског конгреса кардиотораклане хирургије", каже Ристић, истичући значај хрватског искуства.

У КЦС на Клиници за кардиохиругију постоје још два пацијента који чекају орган. "Међутим, то сигурно није одговарајући број пацијената којима је потребна ова хируршка интервенција зато што листе за трансплантацију праве кардиолози, оне се ажурирају, требало би да се заврше у неко догледно време али претпоставља се да ће их бити око педесетак", објаснио је Ристић.

"Потребе Србије за трансплантацијом срца су на нивоу 70 до 80 реципијената на милион становника и то је норма", рекао је Ристић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару