Читај ми!

Председништво и Влада отворили врата

Зграде Председништва и Владе Србије данас су били отворени за грађане у оквиру Дана европске баштине. Први пут отворен депо са поклонима у Влади Србије које су добијали функционери од времена власти Војислава Коштунице.

У оквиру Дана европске баштине, здање председника Републике - Нови двор и зграда Владе Србије били су данас отворени за грађане, који су имали прилику да чују како су просторије двора изгледале у време краља Александра и краљице Марије Карађорђевић, чему данас служе, као и занимљивости из "живота" у згради у Немањиној где се доносе најважније одлуке.

Први пут за јавност је отворен депо у Влади Србије, на четвртом спрату, са поклонима које су функционери, почев од времена власти Војислава Коштунице, добијали, а које нису смели да задрже пошто прелазе законом прописану вредност од 1.700 динара.

Људмила Милатовић из Протокола Владе Србије открила је посетиоцима да је највреднији поклон у тој просторији тепих из Азербејџана од 2.000 евра који је добио бивши премијер Мирко Цветковић, мада се претпоставља да сат - дар кувајтске краљевске породице некадашњем министру Слободану Милосављевићу кошта и до 4.500 евра.

Грађани, који су одлучили да суботу проведу у обиласку Председништва, Владе и Скупштине Србије, сазнали су и да бивши италијански премијер Силвио Берлускони воли да поклања кравате, Грци иконе, да је бивши председник Србије Борис Тадић добијао скупље поклоне, као и да је највише представника медија било у згради када су ту боравили Карла дел Понте, Иво Санадер и Џо Бајден.

Најмлађи данашњи посетилац здања у Немањиној улици, петогодишња Нина Симовић дошла је да упозна премијера Ивицу Дачића, али јој се та жеља није испунила док се њена мама присетила, посматрајући фотографије свих досадашњих председника Владе Србије, колико се њих променило за њена живота.

У сали где се одржавају седнице, грађани међу којима је махом било старијих, бирали су да седну на место свог омиљеног министра, док су се сликали ипак на столицама премијера Дачића и првог потпредседника владе Александра Вучића.

Грађани су, обилазећи прес салу, сале за седнице, салон за протоколарне сусрете, чули и која је била омиљена сала за састанке Божидара Ђелића, где Вучић највише воли да се обраћа медијима, шта је француски начин смештања гостију, да Кинези не воле симултано превођење, а Милатовићева им је открила и да је раније постојао тајни пролаз, па се са једног на други спрат ишло уласком, односно изласком из ормана у кабинетима.

Кустос Гордана Гордић и виши саветник у Кабинету председника Републике Сања Војнић упознале су грађане са историјом и данашњим функционисањем Новог двора, који је и иначе сваке прве суботе у месецу отворен за посетиоце, док се у договору са средњим школама и факултетима могу организовати и ванредне туре за ђаке и студенте.

Даница Војиновић, која 60 година живи у Београду, а први пут је ушла у Председништво, врло је задовољна оним што је видела.

Она је у изјави Танјугу приметила да ипак "ту има много тога што треба променити" и да тренутни становници здања на Андрићевом венцу треба увек да консултују људе од струке ако нешто мењају како би се то сачувало за будућа поколења.

Војиновићева каже да је врло лепо што су Нови двор отворили за јавност, али да треба то више рекламирати и популарисати међу младима, да "науче своју историју", уверена да би им то сигурно било занимљиво.

Од свечаног улаза са изложеним старим фотографијама и скулптурама Томе Росандића, преко некадашње Велике трпезарије, Жутог, Зеленог, Плавог, Розег и Охридског салона, до Свечане сале, грађани су разгледали нови ентеријер некадашње резиденције краља Александра, замишљали како су изгледале спаваће собе краљевског пара уређене у стилу Луја Петнаестог и Луја Шеснаестог, видели слике Саве Шумановића, Петра Лубарде, Надежде Петровић, само неке од преко 260 дела 119 уметника које се чувају у Новом двору.

Према речима Војнићеве, за посету Председништву влада велико интересовање од 2004. када је први пут отворено за јавност, нарочито међу сређошколцима који уче о уставу, доношењу закона, усвајању амандмана, због чега им је занимљиво да обиђу Скупштину, Владу Србије, Председништво и виде где се све то одвија.

Иста тура биће у оквиру Дана европске баштине организована и сутра, као и следећег викенда, а сви заинтересовани могу се пријавити Туристичкој организацији Београда и сваке прве суботе у месецу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару