Читај ми!

Полагање заклетве војника и кадета

У касарнама у Ваљеву, Лесковцу и Сомбору данас су заклетву положили војници на добровољном служењу војног рока, професионални војници и кадети Војне академије.

Војници на добровољном служењу војног рока, професионални војници, кадети 138. класе Војне академије и слушаоци Школе за резервне официре ВМА данас су положили заклетву у касарнама у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу.

У присуству министра одбране Небојше Родића, команданта Команде за обуку, генерал мајора Ђокице Петровића, представника Генералштаба Војске Србије, министарстава одбране и унутрашњих послова, локалне заједнице, Српске православне цркве, родбине и пријатеља, војничку заклетву су положили и слушаоци класе резервних официра санитетске и ветеринарске службе ВМА  и 138. класе кадета Војне академије.

Честитајући им на свечаном чину, министар одбране Небојша Родић је истакао да је то посебан дан у њиховом животу са кога ће успомене једном преносити својим потомцима, и да му је част да им се данас обрати јер су опредељени да часно служе отаџбини и наставе нашу богату историју и војничку традицију.

Министар одбране је подсетио да заклетва, као спремност за жртву отаџбини, у српској војсци постоји још од 1334. године, а да Душанов законик, петнаест година касније, има одредбу која говори о овом чину.

Родић је рекао да је Војска Србије поносна на поверење које ужива међу грађанима Србије, које се огледа у великом броју пријављених кандидата на конкурсима за војну службу и војне школе, који је све већи, из године у годину.

"Наша војска је извела велики број вежби у земљи и иностранству, помагала становништву у ванредним ситуацијама, а учешћем припадника у мировним мисијама Уједињених нација и Европске Уније, значајно је допринела остваривању спољно - политичких интереса наше земље. Ми морамо учинити све да на најделотворнији начин очувамо постојеће, и изградимо нове војне способности, опремимо Војску Србије савременим борбеним системима и наставимо да изграђујемо свеукупни борбени потенцијал наше земље", рекао је Родић.

После министровог обраћања војници на добровољном служењу војног рока, слушаоци класе резервних официра санитетске и ветеринарске службе и кадети 138. класе Војне академије потписали су текст свечане заклетве.

"Знање и образовање најзначајније оружје"

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, је у касарни "Петар Бојовић" у Синковцу код Лесковца изјавио да свечаност полагања заклетве доказује да младост Србије није заборавила ни традицију ни праве вредности које се често приписују старијим генерацијама.

"Положити војничку заклетву значи заветовати се својој земљи да ће у критичним ситуацијама ваше родољубље надвладати све наше личне слабости и да ће част и добробит Србије бити наша светиња", рекао је генерал Диковић.

Он је казао да су људи највеће богаство и најдрагоцанији ресурс сваке земље и сваке војске.

"Квалитетни људи чине квалитетну институција. Имајте на уму да су знање и образовање у савременом свету често најзначајније оружје и увек предуслов за победу", оценио је Диковић.

Начелник Генералштаба ВС најавио је да ће војска наставити да набавља савремену војну опрему и да ће највећи део куповати од домаћих произвођача.

"Опремање војске најсавременијом опремом и наоружањем уз ослањање на производне капацитете домаће одбрамбене индустрије суштински је задатак за наредни период. Оснаживање војне индустрије допринеће и јачању система одбране и повећању свеукупног економског потенцијала Србије", изјавио је генерал Диковић.

На свечаности у касарни "Петар Бојовић" у Синковцу заклетву је положило 270 војника и кадета, међу којима и 16 жена професионалних војника.

Војници који добровољно служе војни рок провешће три месеца на обуци након чега ће добити сертификат, на основу кога могу да конкуришу за професионални рад у ВС.

Полагању заклетве присуствовали су представници локалних самоуправа Јабланичког округа и цркве као и више стотина рођака и пријатеља војника. Након полагања заклетве војници и кадети су добили викенд одсуство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару