Читај ми!

Почела недеља "Параде поноса 2013"

Државни органи су дужни да омогуће одржавање Параде поноса, рекао шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и нагласио да сви који прете насиљем морају да буду кажњени. Подршка међународне заједнице јесте велика, али није довољна да се дозволи Парада поноса, оценио један од организатора Горан Милетић.

Међународном конференцијом о слободи окупљања ЛГБТ особа данас је у Београду почела недеља "Параде поноса 2013".

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је на конференцији за новинаре да су државни органи дужни да омогуће одржавање Параде и нагласио да сви који прете насиљем морају да буду кажњени.

"Уставни суд у Србији је јасно рекао да је забрана Параде поноса кршење уставом гарантованих права. Државним органима мора да буде јасно да би они требало да омогуће поштовање права слободе окупљања", рекао је Давенпорт.

Додао је да је слобода окупљања фундаментално људско право, које је уграђено у сва демократска друштва и да Европска унија очекује да се свака земља кандидат придржава тог права.

Давенпорт је рекао и да је Парада поноса прилика да припадници ЛГБТ заједнице "елиминишу осећај мање вредности и срама", пошто се они како је навео стално осећају постиђено због сексуалне оријентације.

Шефица Канцеларије Савета Европе у Београду Антије Ротемунд рекла је да је уверена да ће се следеће суботе организовати Парада поноса.

Како је рекла, свој оптимизам заснива на томе што је полиција дала позитивну безбедносну процену и што је ове године Прајд добио већу пажњу институција.

Ротемунд је указала да се не сме заборавити прави разлог одржавања Параде поноса - борба против дискриминације и хомофобије са којом се припадници ЛГБТ заједнице суочавају.

"Шокантно је и срамно, не само у Србији, већ и у земљама Европе, што је други највећи узрочник смрти код младих самоубиство зато што се не осећају добро у својој кожи и зато што нису прихваћени и не могу да се осећају као људско биће," рекла је Ротемунд.

Регионални директор за Запдани Балкан организације "Цивил рајтс дифендерс" и један од организатора Параде поноса Горан Милетић каже да подршка међународне заједнице јесте велика, али да није довољна да се дозволи Парада поноса.

Милетић је додао и да коначну одлуку о Прајду очекује у среду или четвртак. Он је подсетио да је Европски суд за људска права у Стразбуру изрекао више пресуда у којима је наведено да државе морају да поштују право на слободно окупљање мањинских заједница и да ту нема "места за интерпретације".

Ружић: Држава не одустаје од Параде

Према његовим речима, од државних органа никада нису добили на увид безбедносне процене, због чега се не зна зашто су претходне две параде отказане.

Иако су били најављени, конференцији нису присутвовали преговарач с Европском унијом Тања Мишчевић и министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић. Од шетње, како кажу, не одустају.

Тања Мишчевић и ја смо у Бриселу рекли да желимо да пошаљемо јасну поруку и да ћемо узети учешћа на догађају који ће се десити 28.9. било на отвореном или зтвореном, поручио је Ружић. Додаје да око тога не треба правити фаму, јер, како наводи, има много озбиљнијих проблема које дрзава треба да решава.

Недеља дискусија и културно-уметничког програма биће завршена 28. септембра када је планирана шетња центром Београда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару