Читај ми!

Правосуђе спремно за тужилачку истрагу

Држава ће пронаћи механизам да се истражним судијама омогући да буду бирани за заменике јавних тужилаца, рекао министар правде Никола Селаковић. Правосуђе је спремно за тужилачку истрагу јер се већ дуже време врши едукација свих носилаца правосудних функција, поручио председник Комисије за спровођење реформе правосуђа Мирољуб Томић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да ће држава пронаћи механизам да се истражним судијама омогући да буду бирани за заменике јавних тужилаца, који од 1. октобра преузимају вођење истраге од судија.

"У склопу разговора који се тичу отпочињања тужилачке истраге и примене новог Законика о кривичном поступку, посебну тему чини стварање механизма који ће истражним судијама омогућити да буду бирани за заменике јавних тужилаца", рекао је Селаковић Танјугу.

Према његовим речима, истражне судије, од којих многи више година и деценија раде посао у истрази, јесу људи који имају највише искуства у спровођењу истраге.

"Управо оног искуства које недостаје јавнотужилачкој организацији и самим јавним тужиоцима", указао је министар.

Селаковић је истакао да држава мора да нађе начин који ће омогућити истражним судијама, да уколико то желе и уколико изразе спремност, односно не желе да поступају као судије у првом степену у парници, ванпарници и кривици, да буду бирани на места заменика јавних тужилаца.

Министар је подсетио да је то била једна од тема његових разговора са носиоцима правосудних функција протекле седмице у Новом Саду и Крагујевцу, и да ће се о њој разговарати и наредних дана широм Србије.

Тужилачка истрага у свим јавним тужилаштвима и судовима у Србији почиње да се примењује за 15 дана, од 1. октобра, што значи да истрага "из руку истражног судије прелази у руке тужиоца" и тужилаштво преузима низ надлежности које су до сада биле судске.

Правосуђу Србије ће из тог разлога бити потребно више тужилаца, а мање представника суда у фази истраге а то ће убудуће радити "судије за претходни поступак".

Само нови предмети у рукама тужилаца 

Председник Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа Мирољуб Томић рекао је Танјугу да неће сви истражни предмети одједанпут прећи у руке тужилаца, већ само будући - од почетка примене ЗКП-а 1. октобра.

"Предмети који су сада у раду биће завршени по судској истрази - завршиће их истражне судије по садашњим прописима", рекао је Томић.

Томић је истакао да је, и поред бројних критика стручне јавности, српско правосуђе спремно за тужилачку истрагу јер се већ дуже време врши едукација свих носилаца правосудних функција и судија и тужилаца у коју је укључена и Правосудна академија и одређени број предавача.

Тужилачка истрага регулисана је одредбама новог ЗКП-а према којима ће убудуће највећи део доказа, посебно у преткривичној фази кривчног поступка, по налогу тужиоца доказе да прикупља полиција.

С друге стране, суд ће у фази истраге убудуће представљати судија за претходни поступак, уместо истражног судије, који ће се старати о поштовању права окривљеног.

Једна од специфичности тужилачке истраге је могућност посебне истраге коју води одбрана.

Оптуженима је законом гарантовано право на бесплатну одбрану - коју плаћа суд, за сва кривична дела за која је запрећена казна виша од осам година затвора.

Оптужени који нема пара да плати адвоката може да тражи од суда да му постави браниоца по службеној дужности.

По овом концепту до сад су сроведене истраге против власника "Делта Холдинга" Мирослава Мишковића, бившег министра пољопривреде Саше Драгина, челника "Агробанке" и "Галенике", затим крадљиваца Сезанових слика и других осумњичених за тешка кривчна дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару