Читај ми!

Свечана миса поводом Миланског едикта

Централна миса поводом обележавања хиљаду седамсто година Миланског едикта одржана на стадиону Чаир у Нишу. Папин изасланик Анђело Скола истакао је на миси велики значај и вредност верске слободе и рекао да све одговоре треба тражити у отворености.

На стадиону "Чаир" у Нишу одржана је централна миса, коју је Католичка црква организовала поводом обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта.

Уношењем реликвија, честице Часног крста на коме је разапет Христ и мошти царице Свете Јелене из жупске цркве Узвишења светог крижа, на стадиону "Чаир" у Нишу почела је миса поводом 17 векова од доношења Миланског едикта.

Свечану свету мису "Крст-знак и пут јединства" предводио је папин изасланик кардинал и милански надбискуп Анђело Скола.

Он је истакао велики значај и вредност верске слободе и рекао да све одговоре треба тражити у отворености.

Према речима Сколе, "не може се одвојити помирење с Богом од јединства са браћом".

"Верничка вера, свака верничка вера, јер је израз тежње за Богом, јесте извор јединства међу људима, а не извор сукоба ни подела", рекао је Скола и додао да 17 векова Миланског едикта поручује свима нама да је верска слобода гаранција мира и нове цивилизације у сваком плуралистичком друштву.

Скола је напоменуо да сви добро знамо "како су дубоке разлике и непријатељства у нашем свету, да ране насиља и рата тешко зарастају и да је довољно мало да поново загноје и наш дан испуне горчином, негодовањем и мраком".

"Будите за ваш народ уверени сведоци помирења. Градите у својим земљама цивилизацију љубави", поручио је Скола младима.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је у поздравној беседи да се "Ниш и Милано повезују у новом загрљају, Ниш је свету поклонио Константина Великог, а Милано му је пружио могућност за велике плодове, отворио му је врата хришћанства". 

На стадиону је било неколико хиљада верника и ходочасника из разних делова света, а највише њих из бивших југословенских република.

Свечаности у Нишу присуствовали су председник Томислав Николић, принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, представници српске православне цркве, других верских заједница и дипломатског кора.

Председник Николић се јуче састао са кардиналом Сколом и том приликом истакао да је Србија друштво у коме у миру, равноправно живе припадници многих религија, који су једнаки пред законом као што су једнаки и пред Богом и да то сматрамо својим великим богатством.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару