Још годину дана без нотара

Србија је једина земља у региону у којој јавни бележници, или нотари, не постоје. Иако је Закон о нотарима донет још 2011, због слабог интересовања за тај посао, бележници треба да почну да раде тек септембра следеће године.

Прва Комора јавних бележника у Србији је отворена 1930. године. Међутим, 15 година касније је укинута. Данас смо једина земља региона у којој јавни бележници још не постоје. Закон о јавном бележништву из 2011, после два одлагања због недовољног броја нотара, требало би да почне да се примењује у септембру следеће године.

Овере докумената, склапање уговора и сличне послове, које су до сада обављали искуључиво судови, преузеће јавни бележници, чији ће печат имати исту правну снагу као овере у суду или општини.

Да би неко постао нотар потребно је да има пет година радног искуства, положен правосудни и јавнобележнички испит. Да би почели да раде потребна је Комора јавних бележеника са најмње сто чланова. Тежак испит који кошта 60 хиљада динара, већ три пута је одлагао почетак рада нотара.

До сада га је положило тек деведесет двоје. Међу њима и Нина Штиглић.

"Tо су правници који би требало да имају највише правно знање у нашој држави тако да гарантују правну сигурност, и само гарантовањем правне сигурности требало би да се смањи број спорова и у будућности тако да се растерете судови и у том смислу, не само у смислу  овера уговора", кaже Нина Штиглић, адвокат.

Законом је прописано да се на 25 хиљада становника именује један јавни бележник, па их је за целу земљу потребно око 300. Економски неодржив систем нотара и слабо интересовање Министарство правде покушало је да промени изменама закона и повећањем надлежности.

"Они ће моћи да саставе одређена документа, као што је смртовница, да састваљају разне уговоре, да састављају тестамент, уговор о доживотном издржавању, моћи ће да примају на чување различите ствари, депозит, хартије од вредности, драгоцености", каже Љиљана Благојевић, помоћник министра правде и државне управе.

Немачки ГИЗ пројекат за правну реформу наредних 12 месеци обучаваће нотаре како да отворе и воде канцеларију и развију свој посао.

"То ће допринети ефиксаности правосуђа тако што ће растеритити судије који ће моћи да раде на приоритетним случајевима, моћи ће да суде и пресуђују, а такође ће допринети и смањењу броја старих премета", каже Мајк Фалке, вођа ГИЗ Пројекта за правну реформу.

Према његовим речима ту је и паравна сигурност, односно биће сигурније да се уђе у различите правне транскације.

"Једно од остељивих питања је и продаја истог стана више пута, што је нарушавало поверење у државу и тржиште, и управо то ће спречити јавни бележници", каже Фалке. 

Закон о јавном бележништву забрањује да нотари истовремену буду адвокати и да имају други плаћени посао или функцију који нису у складу са угледом, независношћу, самосталношћу и јавним поверењем јавног бележништва. Закон им не дозвољава ни политичко ангажовање или финансирање политичких активности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару