Данас: ЕУ против укидања претплате

Најаве о укидању претплате за РТС и РТВ изазвале незадовољство код представника ЕУ, сазнаје "Данас" у дипломатским круговима.

Представници Европске уније незадовољни су најавама да ће се укинути претплата за РТВ Србије и РТВ Војводине, сазнаје Данас у дипломатским круговима, наводећи да, осим економских разлога, постоји и сумња да крајњи циљ власти није растерећење грађана, јер ће они и кроз буџет финансирати јавне сервисе, већ контрола уређивачке политике.

Према речима извора листа, званичници ЕУ забринути су због инсистирања представника "владајуће коалиције да се претплата за јавне сервисе безусловно укине, а да РТС и РТВ пређу на директно буџетско финансирање", поготово у економској ситуацији у којој се Србија налази, и у којој је готово немогуће обезбедити средства за њихово несметано функционисање.

Једна од главних примедаба из ЕУ односи се на то што "није јасно зашто се држава добровољно одриче значајне суме коју и даље, без обзира на најаве укидања, месечно одваја 30 одсто грађана Србије".

Како објашњава исти извор, "уместо да организује кампању којом би се наплата претплате повећала, политичари својим наступима као да намерно смањују приход јавним сервисима, што изазива сумњу да је крајњи циљ ове мере не у растерећењу грађана, јер ће они и кроз буџет финансирати јавне сервисе, већ у остваривању контроле над њиховим уређивачким политикама".

Извор Данаса је навео да се очекује снажан притисак међународних представника да се претплата не укида или да се бар нађе прихватљив модел наплате, али без преласка на државни буџет.

Данас је протекле недеље објавио да ће претплата за РТС и РТВ ипак остати, јер према рачуници министра финансија Млађана Динкића, у државном буџету нема пара за њихово финансирање, за које је потребно око 80 милиона евра годишње. На то је реаговао потпредседник Владе Александар Вучић, који је рекао да ће претплата свакако бити укинута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи