Читај ми!

Мешовите патроле на граници Србије и Хрватске

Потписан протокол полиција Србије и Хрватске о спровођењу мешовитих патрола уз заједничку државну границу. Протокол потписали директори полиција Милорад Вељовић Владо Доминић у војној установи Моровић, код Шида.

Директор српске полиције Милорад Вељовић и главни равнатељ полиције Хрватске Владо Доминић потписали су у војној установи Моровић, код Шида, Протокол о спровођењу мешовитих патрола уз заједничку државну границу.

Вељовић је, након свечаног потписивања, истакао да је тим чином потврђена добра сарадња полиција двеју земаља које престављају, како је рекао, темељ сигурности и гарант безбедности на Балкану и шире.

"На данашњем састанку договорили смо да поред начелника Управа граничних полиција, буду и начелници Управа криминалистичких полиција. Најбитније је да кроз ову сарадњу настављамо интезивну борбу против граничног криминала, илегалних миграција и трговине људима. На састанку начелника Управа криминалистичких полиција разменићемо оперативна сазнања у вези са криминалним групама на обе територије", рекао је Вељовић.

Он је подсетио да су пре две године српска и хрватска полиција на граничном прелазу Батровци - Бајаково успуставили заједничку контакт тачку, која је добар показатељ успешне сарадње полиције двеју земаља.

"Тиме омогућавамо грађанима Србије и Хрватске, у случају појаве одређених проблема, да се они брзо заједнички реше. Данас их малтене решавамо за пет минута, а некада је требало пет сати", рекао је директор српске полиције.

Он је поручио да без добре сарадње две полиције која је, како каже из дана у дана све боља, нема ни решавања проблема организованог криминала на овим просторима.

Вељовић је као пример добре сарадње најавио састанак који ће се одржати наредних дана у Хрватској у вези са предстојећом туристичком сезоном, на којем ће српска и хрватска полиција поново потписати споразум о одласку српских полицајаца у хрватска летовалишта.

"Полицајци из Србије биће доступни свим нашим туристима који летују у Хрватској, пре свега у Истри. Грађани ће моћи да им се обрате за помоћ, а моћи ћемо то заједно са колегама из Хрватске да решимо", рекао је Вељовић.

Доминић је поручио да ће се спровођењем протокола повећати осећај сигурности грађана Србије и Хрватске и да ће српска полиција у Хрватској имати поузданог партнера и искреног пријатеља.

"Ово је круна досадашње сарадње полиција наших двеју земаља. Успостављање и двогодишњи рад заједничке контактне тачке на прелазу Бајаково - Батровци знатно доприноси повољном стању, сигурности и размени информација између двеју полиција", рекао је Доминић.

Он је посебно нагласио потписивање протокола са аспекта скорашњег уласка Хрватске у ЕУ и преузимања надзора спољних граница те заједнице.

"Формално правном потврдом статуса Србије, као земље кандидата за улазак у ЕУ сигурност њених граница премешта се и у фокус европских интереса", рекао је Доминић и подсетио на досадашњу добру сарадњу хрватске и српске полиције посебно када је реч о судбини организованог криминала и борби против навијачког хулиганизма.

МУП Србије је, до сада, потписао споразуме-протоколе о спровођењу мешовитих патрола са Министарствима унутрашњих послова БиХ, Црне Горе, Бугарске, Македоније и Мађарске.
Протоколи су на снази са свим наведеним државама, осим са Мађарском, са којом је споразум потписан али се још не примењује.

Протокол се потписује на неодређено време, а свака страна потписница може дипломатским путем да га откаже. Отказ ступа на снагу, најчешће, три месеца откад друга страна потписница прими обавештење о отказу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару