Осам одсто ученика пробало дрогу

Млади у Србији имају све већи приступ психоактивним супстанцама, а истраживања су показала да је осам одсто шеснаестогодишњака у току живота пробало дрогу, упозорила је министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић навела је да резултати истраживања показују да је осам одсто шеснаестогодишњака пробало дрогу у току живота.

На свачаном отварању твининг пројекта ЕУ "Имплементација националне стратегије за борбу против дрога", министарка је нагласила да употреба психоактивних супстанци међу шеснаестогодишњацима ипак није у порасту и да је нижа у односу на просек у 30 европских земаља који износи 17 одсто.

"Најчешће коришћена дрога је марихуана и седам одсто ученика је бар једном пробало марихуану, док је седативе без препоруке лекара бар једном током живота користило 10 одсто девојака и пет одсто младића у старосној доби од 16 година", навела је Салвица Ђукић Дејановић.

Министарка је објаснила да се дрога највише користи у животном добу од 25 до 34 године и истакла да је уложено доста напора на лечењу и ширењу мрежа метадонских центара.

По њеним речима, у лечење је укључен недовољан број интравенских корисника и на томе се мора радити у наредном периоду.

Државни секретар у МУП-у Владимир Божовић истакао је да је од свих дрога марихуана највише коришћена и да је у експанзији, као и да је 78 милиона Европљана од 15 до 64 године пробало марихуану.

Божовић је нагласио да се у Европи годишње заплени 700 тона конопље, као и да је у Србији од почетка године повећана заплена дроге свих врста у односу на исти период прошле године.

По његовим речима, у Србији постоји консензус око нулте толеранције према дрогама.

Говорећи о промету дроге кроз Србију, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михаиловић указала је да је Србија због свог геостратешког положаја одлична и за кријумчарење дроге.

Процењује се, како је навела, да у Србији има 170.000 ужиаваоца дроге, као и да се свега шест одсто њих лечи.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер подсетио је да је Србија на рути трговине хероином из Авганистана и кокаином из Јужне Америке, који преко региона одлазе на тржишта западне Европе, као и да су последњих година у Србији почеле да се производе марихуана и синтетичке дроге.

Дежер је оценио да су, у напорима за сузбијање наркотика, од кључног значаја превенција, која подразумева и упозоравање младих на опасности и штетности дроге; јачање капацитета за борбу против дроге, полиције, правосуђа и других органа, као и регионална и међународна сарадња на том плану.

Немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је да је дрога једна од највећих претњи друштву и упозорио да овако сложена борба захтева одговрајућу стратегију, која обухвата све сегменте друштва.

Вилхелм је оценио да је Влада Србије свесна овог задатка и рекао да је уверен да ће започети твининг пројекат, преко којег чланице ЕУ помажу другим земљама преносећи им своја знања, искуства и информације, знатно допринети заштити здравља и друштва у Србији.

С његовом оценом сложили су се и Вероника Сењакова, представица амбасаде Чешке у Београду, као и Алберт Керн из немачког Министарства здравља и Јиндрих Воборил, координатор чешког Националног центра за борбу против дрога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару