Превенцијом против рака коже

Под слоганом "Угледајте, спречите" обележава се "Европски дан борбе против рака коже". Свуда у Европи организовани су бесплатни прегледи, а код нас у државним и приватним здравственим установама у 20 градова. У Србији се пријавило око 1.600 људи.

Дан борбе против рака коже обележава се данас под слоганом "Угледајте, спречите!". Свуда у Европи организовани су бесплатни прегледи , а код нас у државним и приватним здравственим установама у 20 градова. У Србији се пријавило око 1.600 људи.

Гостујући у Дневнику РТС-а, дерматовенеролог Клиничког центра Србије Душан Шкиљевић рекао је да је учесталост рака коже и меланома велика и да је веома важно да се људи јаве на преглед.

Према његовим речима веома је важно рано откривање болести, јер је рак коже једини који се може открити прегледом голим оком, па га је могуће дијагностиковати у раној фази.

"Најважније је да се препозна асиметрија промене, изрецкане ивице, више боја, дијаметар промене већи од шест милиметара и еволуција", рекао је Шкиљевић.

Он је рекао да на сајту еуромеланома.орг/сербиа грађани могу погледати како да се прегедају на шта да обрате пажњу. 

Кампања је усмерена на подизање свести код становништва да би отишли на преглед коже, а нуђењем бесплатних прегледа подстиче се детекција рака коже да би се ширење обољења спречило у корену.

Према најновијим подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у 2010. години у централној Србији кожни меланом је новодијагностикован код 443 особе - 233 мушкарца и 210 жена.

Нажалост, исте године, од кожног меланома је умрла 178 особа - 110 мушкараца и 68 жена.

Професор Љиљана Меденица је навела да су под највећим ризиком они који раде на отвореном и сви који не користе антисоларне препарате.

Меденица је посебно указала на штетност соларијума, који највише користе жене, због ултравиолетних зрачења, додајући да је задатак дерматолога да укажу да је то опасно са аспекта добијања рака коже.

Професор Милош Николић је истакао да су соларијуми штетни за кожу, поткрепљујући то закључцима више студија да је велики број корисника соларијума оболео од рака коже, међу којима предњаче Исланђани.

"До 18. године треба заборавити на соларијум, а после га треба користити контролисано", упозорио је Николић.

Он је, говорећи о заштити деце, адолесцената и младих одраслих људи, истакао да је најважнија заштита од ултравиолетног зрачења, при чему је указао на значај едукације родитеља.

"Када говоримо о европском континенту пожељно је излагање сунцу до 10 сати и после 17 часова и то највише до 20 минута, после чега се треба склонити у хлад", казао је Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару