Будућност је у новим технологијама

Сајам технике и техничких достигнућа је права прилика да видимо где смо када је реч о развоју технологије и њеној примени у производима јер је то највећа регионална манифестација када је реч о научним достигнућима, каже министар Жарко Обрадовић. И ове године бесплатни уџбеници за ђаке од првог до четвртог разреда основне школе, каже Обрадовић.

У Београду почиње 57. Међународни Сајам технике и техничких достигнућа на којој ће привредници моћи да се упознају с техничким достигнућима. 

Госујући у Дневнуку РТС-а, министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је да ће на сајму учествовати више од  600 излагача из 22 земље.

"Посетиоци ће у наредним данима моћи да виде у ком смеру се креће развој технологије и које су могуће примене у производњи", рекао је министар Обрадовић.

Мининситар очекује да ће се у наредном периоду улагати више у нове технологије што потврђују и разговори премијера Ивице Дачића са неким од најпознатијих произвођача из САД.

У претходном периоду успели смо да све основне школе опремимо са компјутерима али ту се неће стати, каже Обрадовић.

Осим опремања школа новим технологијама неспорно је и да наставници морају да буду адекватно обучени како би могли да ученицима објасне како се оне користе, сматра министар.

И Влада подржава развој ИТ сектора, а према речима Обрадовића један вид подршке биће и повећање броја студената на мастер студијама на оним факултетима који профилишу кадрове из ових области.

Министар Обрадовић је задовољан  како је прошао пробни тест из мале матуре у суботу јер је излазност била око 99 одсто. Ученици су могли да виде где су а истовремену имају довољно времена до мале матуре да додатно учврсте знање.

"То је сјајна ствар да неколико недеља пре мале матуре они виде где су у овом тренутку и да онда тих неколико недеља искористе да унапреде своје знање", рекао је Обрадовић.

И ове године на бесплатне уџбенике моћи ће да рачунају ђаци од првог до четвртог разреда основне школе а када буде више новца у буџету та акција министрсттва биће проширена и на пети разред рекао је Обрадовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару