Читај ми!

Проблеми онколошких пацијената

У појединим онколошким центрима у Србији на зрачну терапију чека се и по неколико месеци. Често недостају лекови. Стопа смртности од рака у Србији већа је него у развијеним земљама, пошто се код многих пацијената болест касно открије.

У Србији је стопа смртности од карцинома већа него у развијеним земљама, зато што се код многих пацијената болест касно открије. На исход лечења утиче и то што се у појединим онколошким центрима на зрачну терапију чека и по неколико месеци, а често нема ни свих лекова, јер их здравствене установе нису набавиле.

Телевизијски стваралац који је генерацијама малишана поклонио серије "Невен", "Бабино унуче" и "Метла без дршке" Тимоти Бајфорд већ осам година се бори са карциномом. Каже да су му сама болест и несносни болови који је прате најмањи проблем.

"Највећи проблем је да сваки месец имам исти лек. Када добијем рецепт, то је лекару као да први пут ради. Уместо да само обнове као што је би прошли месец, ја морам све да идем из почетка", прича Бајфорд.

Сличну судбину деле и многи други онколошки пацијенти у Србији.

Тамара Стокић из Удружења пацијената оболелих од рака дебелог црева и јетре каже да, на пример, пацијент из Бора који добије оралну терпију, мора да долази два пута до Београда за прву кутију.

Према њеним речима, други проблем је то што су трошкови велики и пацијенти у великом броју случајева одустају од те терапије.

На Институту за онкологију, од јутра до иза поноћи, 150 пацијената прими хемиотерапију, а 350 радиотерапију. Листе чекања готово да нема.

Дирекор Института за онкологију и радиологију Србије доктор Зоран Ракочевић каже да је та установа, радом у три смене, омогућила да амбулантни пацијенти на почетак радиотерапије чекају од четири до пет дана, а они који се хоспитализују четири недеље.

Пример тог Института је редак, пошто Србија има 14 апарата за радиотерапију који се често кваре, а недостају и стручњаци.

"Седамдесет болесника тренутно је на чекању за амбулантно зрачење, 80 чека на хоспитално лечење" наводи Весна Димитријевић из Центра за онкологију и радиологију Клиничког центра у Крагујевцу.

Центар има 40 постеља за пацијенте на хоспиталном лечењу, док су остали на чекању до фебруара, каже докторка Димитријевић.

Слично стање је и у осталим онколошким центрима у Србији. Решење би могло да буде обнављање онколошке опреме. Из ресорног министраства поручују да ће издвојити око 700 милиона динара за те намене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару