Читај ми!

"Разговарајмо о Европи" са ученицима

Предрасуда је да Србија није део Европе, рекао је Жарко Обрадовић средњошколцима током дебате "Разговарајмо о Европи". Венсан Дежер позвао средњошколце да студирају у земљама Уније.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је средњошколцима, током сусрета са њима у Дому омладине, да постоји предрасуда како Србија није део Европе, а оценио је и да образовни систем Србије "не треба потцењивати".

Обрадовић и шеф делегације ЕУ Венсан Дежер одговарали су на питања неколико стотина ученика других разреда средњих школа, у склопу дебате "Разговарајмо о Европи", коју је организово ЕУ инфо центар у склопу обележавања Дана Европе.

"Понекад се у јавности стиче утисак да Србија није део Европе и да је улазак у Европску унију у ствари услов за улазак у Европу", рекао је Обрадовић на дебати, што је претходно рекао и новинарима у холу Дома омладине, где је обишао штандове у склопу Фестивала културе, образовања и грађанског активизма.

Обрадовић је указао да је Србија географски у Европи, да је то увек била, а да се евроинтеграције тичу односа Србије са групом држава на том континенту.

У уводном излагању на дебати, Обрадовић је рекао да чланство у Европској унији "није поклон" и да ђаци морају да уче како би се усавршавали, исто као што, како је оценио, држава Србија сада учи како да се прилагоди стандардима Уније.

Према његовим речима, ако грађани Србије желе да живе боље и да Србија не буде пета у Европи по старости свог становништва, онда треба да улаже више у образовање и своју економију.

Венсан Дежер је указао да земље Уније сада прилагођавају своје системе образовања новим изазовима, и да Унија "хоће више да улаже у младе".

Дежер је поздравио настојања Србије да и сама модернизује свој систем образовања, и да повећа своја буџетска издвајања за тај сектор.

Шеф делегације ЕУ је позвао српске средњошколце да се опробају у студирању у земљама Уније, и похвалио их је због доброг знања енглеског језика, али им је поручио да уче и друге језике.

На то се надовезао Обрадовић речима: "Не потцењујте наш образовни систем" и оценио да је управо податак о добрим језичким знањима српских ђака показатељ да квалитет система постоји. Међутим, додао је, образовни систем Србије "не треба ни прецењивати".

Говорећи у прилог квалитету језичких знања српских ђака, Обрадовић је указао да се први страни језик у основним школама Србије учи већ од првог разреда, а други страни језик од петог, док на пример у Словенији, земљи Европске уније, учење страног језика креће тек од четвртог разреда.

Средњошколци су Дежеру и Обрадовићу постављали питања која су се тицала могућности за усавршавање у земљама Уније, али и опстанка српског језика, културе и традиције када Србија постане чланица те асоцијације држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару