Читај ми!

Генерална проба мале матуре

Осмаци проверавали знања из математике и матерњег језика, на пробном испиту мале матуре која их чека у јуну. Ученици који данас нису могли да полажу пробни тест, моћи ће то да ураде 18. маја.

Знање стечено у основној школи, ђаци осмог разреда тестирали на генералној проби мале матуре. За решавање 20 задатака из матерњег језика и из математике имали су по два сата, баш као и на матури која их чека у јуну. Више проблема им је, ненадано, задао српски језик.

Од 9.00 до 11.00 часова трајала је провера знања из матерњег језика, а након једног сата паузе почео је и двочасовни тест из математике. Решења неће бити бодована, већ ће се користити да би се видело у којима областима ученицима треба помоћи и колика су њихова постигнућа.

Психолог у Крушевца Љиљана Милићевић каже да ђацима такав вид тестирања помаже им на два начина: да виде простор у коме ће се наћи када буду званично полагали и да увиде на шта треба да обрате пажњу, где су шупљине у знању.

У београдској школи "Михаило Петровић Алас" на тест је изашло 80 од 84 осмака. Педагог те школе Гордана Стевановић каже да је овај начин припреме веома значајан, како у смислу емотивне припреме, тако и у смислу стицања сазнања колико су заиста спремни за завршни испит.

Иако је у питању симулација испита који се не оцењује деца су имала малу трему. Едит Ђорђевић, педагог из Прокупља, примећује да су родитељи имали већу трему него сами ученици.

За разлику од претходних година, задаци са пробног теста се не налазе у збиркама за припрему.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић каже да ће, после пробног теста, ученицима за пет недеља бити лакше, јер ће им 25 одсто задатака бити познато.

"Касније следи упис школе, избор занимања, животни позив можда, тако да је добро да од малих ногу сарађујемо на ономе што је и за њих и за државу важно", истакао је Обрадовић. Министар је подсетио да ће завршни испит бити одржан 17. и 18. јуна, са 75 одсто потпуно непознатих и 25 делимично познатих задатака из збирки.

Ученици који данас нису могли да полажу пробни тест, то могу да учине 18. маја. Пробу мале матуре следеће недеље имаће и седмаци. Они ће, годину дана касније, када буду полагали малу матуру, полагати матерњи језик, математику и комбиновани тест који ће чинити питања из пет предмета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару