Читај ми!

Главобоља и за матуранте и за родитеље

У току су припреме за матуру. Матуранте очекују завршни тестови и прославе. Попусте ове године не нуде ни испитне комисије, али ни трговци.

Мале и велике матуранте ускоро очекују завршни тестови, али и свечана прослава. У мају и јуну, поправљају се оцене, вежбају задаци, обилазе продавнице и салони лепоте. За родитеље матура значи велики издатак. Многи располажу скромним буџетом, али има и оних који ће за матуру издвојити чак 1.000 евра. Трговци ове године углавном не нуде попусте.

Како ће урадити завршни испит, коју ће школу уписати, али и како ће изгледати на прослави и у чијој ће пратњи на њу ићи, главне су бриге матураната, па су тако припреме увелико у току.

Можда се, ипак, трговци највише радују матурама, јер им тада продаја иде боље. Попуста за матуранте готово да нема, а родитељи ће углавном исписивати чекове.

"Наш бутик нуди преко 400 модела хаљина, што значи негде око 1000, да кажем, комада кратких хаљина, дугих хаљина, хаљина које су напред кратке позади дугачке. Значи, стварно има велики избор", каже продавачица Милица Јанковић.

"Цена одела је 11.600 - комплет са кошуљом и краватом, или само одело 10.600", каже трговац Наташа Раичевић.

Шиваћа машина и кројач помоћи ће матурантима да добију баш оно што су замислили, али за оригиналну хаљину, на пример, треба издвојити око 50.000 динара и на њу сачекати 20-ак дана.

"Обично нам донесе хаљине, на пример, неких филмских дива, чак из тридесетих, четрдесетих година, неке врло захтевне моделе, који не могу да се нађу у слободној продаји, тако да смо радили и хаљине Мерлин Монро и Аве Гарднер", каже Ирена Ризнић из Модног атељеа.

Матуранткиње ће у салону лепоте за фризуру, шминку и нокте платити у просеку 10.000 динара, а укупно се потроши од 25.000, па и до 100.000 динара.

Пошто се лепо обуку, матуранти ће кренути пут ресторана. Провод те ноћи платиће између 2.000 и 5.000 динара.

"Велике матуре се организују од девет сати увече. Мале матуре су у дневној варијанти, значи од шест поподне, па до 11,  увече", каже угоститељка Љиљана.

Ресорно министарство, професори, наставници и угоститељи апелују на матуранте да не претерују са алкохолом, како себи и својим другарима не би покварили матурску прославу, јер та ноћ треба да им остане у лепом сећању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару