Читај ми!

Рак грлића материце је излечив

Србија је на првом месту у Европи по броју жена оболелих од рака грлића материце. Ова болест је када се открије на време у потпуности излечива. Сваког дана у Србији једна жена умре, а четири се разболе од рака грлића материце.

По броју жена оболелих од рака грлића материце, Србија је на првом месту у Европи. Ресорно министарство направило је национални програм превенције те тешке болести која је, када се на време открије, у потпуности излечива.

Сваког дана у нашој земљи од рака грлића материце једна жена умре, а четири се разболе. Свесни чињенице колико је рано откривање болести важно за успешно лечење, београдски Дом здравља Вождовац је међу првима прихватио препоруке Министарства здравља.

Помоћница директора Дома здравља Вождовац докторка Рада Стојић каже да позивају жене узраста од 25 до 64 године и да је план да на територији општине Вождовац за три године буду обухваћене све жене те доби.

"За позивање становништва користимо базе података из службе опште медицине. Имамо добру сарадњу са установама секундарног нивоа. Све позитивне пацијенте одмах упућујемо, одмах додатна дијагностика им је одрађена. За сада је одзив добар", објашњава докторка Стојић.

Она каже да су запослени у Дому здравља Вождовац обучени за програм скрининга, да им недостаје новац, али да је ова здравствена установа издвајањем додатних средстава успела да се опреми.

"Очекујемо да ћемо добити додатну помоћ од надлежних и да ћемо овај програм успешно завршити", каже докторка Рада Стојић.

Одзив је кажу добар - за непуна 4 месеца гинеколошки је прегледано 1.400 жена - њих 80 упућено је на даље анализе.

Кориснице здравствених услуга кажу да је ово добра идеја јер је много жена запоставило своје здравље. Редовна контрола је једини прави и сигурни лек за ту опаку болест, тако да је у интересу свих жена да се одазову позиву.

Бранка Лазић Драгићевић, начелник гинекологије ДЗ Вождовац каже да је карцином излечив, а да скриниг спасава живот.

"Преглед траје пет минута, жене се позивају у заказан термин кад да дођу да буду прегледане и ја лично не видим разлог зашто то не ураде. Ја и овим путем позивам жене да се одазову на позив, чак иако нису позване, а припадају групи жена од 25 до 64 године, да закажу свој преглед, сви домови здравља раде да ли у оквиру скининга или неког другог прегледа", каже Бранка Лазић Драгићевић.

Скрининг прегледи су бесплатни. Републички фонд за здравствено осигурање покрива све додатне трошкове домовима здравља, односно, планирано је да буде тако. До данас домови здравља нису од Фонда добиле ни динара па је и то, можда, разлог зашто неке установе још не позивају жене на скрининг рака грлића материце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару