Читај ми!

Заштитник грађана предлаже измене закона

Омбудсман Саша Јанковић предаће сутра предлоге измена и допуна Закона о раду и Закона о финансијској подршци породици са децом, председнику парламента. Изменама се унапређује положај родитеља деце са сметњама у развоју и инвалидитетом и тешко болесне деце, истиче Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић предаће сутра председнику Скупштине Србије предлоге Закона о изменама и допунама Закона о раду и Закона о финансијској подршци породици са децом.

Предлозима закона које ће Заштитник грађана упутити у скупштинску процедуру унапређује се положај родитеља деце са сметњама у развоју и инвалидитетом и тешко болесне деце, којој је неопходна стална нега и помоћ, саопштила је Канцеларија заштитника грађана.

Те измене обухватају могућност рада са скраћеним радним временом уз накнаду зараде и родитељима деце старије од пет година, посебне заштитне мере запослених родитеља у погледу прерасподеле радног времена и рада ноћу.

Такође, оне предвићају и посебну накнаду незапосленим родитељима који - због тога што непосредно пружају негу и помоћ детету, коме је она стално потребна и која деци није доступна кроз постојеће сервисе подршке - нису у могућности да се запосле, односно ради неге детета су морали да напусте посао.

Ту законску иницијативу Заштитника грађана прати преко 51.000 потписа грађана и преко 10.000 онлајн потписа грађана за увођење статуса родитељ неговатељ и побољшање положаја породица особа са инвалидитетом, медицинску негу тешко болесне деце и продужено боловање, које су прикупила удружења родитеља тешко оболеле деце и деце са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Са Заштитником грађана у Скупштину ће доћи и Душица Вукосављевић, мајка детета са церебралном парализом, која се прва обратила Заштитнику грађана и предложила да припреми предлог измена закона.

Такође, очекује се и присуство представника бројних других организација и удружења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару