Читај ми!

Србија заинтересована за Миг-29 М2

Заинтересовани смо за набавку руских ловаца Миг-29 М2, рекао министар одбране Александар Вучић и додао да се неколико српских војних пилота већ обучава за тај авион. Ваздухоплови ће највероватније бити купљени кроз кредитни аранжман, рекао је Вучић.

Министар одбране Александар Вучић потврдио је да је Србија заинтересована за набавку руских ловаца Миг-29 М2 и додао да се неколико пилота Војске Србије већ обучава за тај авион.

Он је након посете аеродрома Батајница рекао да ће ти авиони бити купљени највероватније кроз кредитни аранжман, а да ће више детаља о цени бити познато након његове посете Русији крајем маја током које ће се срести и са министром одбране Русије Сергејом Шојгујом.

Вучић је додао да ће цена зависити и од тога које наоружање буде набављено за те авионе као и колико резервних делова ће бити купљено, а посебно је истакао да је важно да у целу причу буде укључен и Ремонтни завод "Мома Станојловић" у Батајници како би се обезбедило дугорочно одржавање тих авиона.

Министар је додао да је Србија заинтересована да тај завод доведе на такав ниво да буде способан да одржава не само српске мигове, већ и авионе тог типа из суседних земаља попут Хрватске и Бугарске.

Вучић је такође додао да ће ове године за потребе Војске Србије бити купљена и два осматрачка радара.

Према његовим речима, Србија не жели да учествује у ратовима и да прети било коме, већ да је једина намера да буде способна да штити сопствени ваздушни простор.

Војска Србије у свом наоружању има четири авиона Миг-29, три једноседа и један двосед, и то је најсавременији авион који поседује српско Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана.

Говорећи о улагању у војску, Вучић је рекао да то није само улагање у безбедност, већ да то има и шири економски значај и као пример навео развој домаћег ракетног система "Алас" за који очекује инвестиције од око 220 милиона долара.

Вучић је данас присуствовао узбуњивању дежурне ловачке јединице од два авион МИГ- 21 чији су пилоти и механичари показали оспособљеност за заштиту ваздушног простора Србије.

Министар је изразио задовољство због тога што су они успели да обаве све поступке и радње за три минута и 45 секунди иако је норма за тако нешто између пет и шест минута.

Министар је оценио да су на тај начин показали висок степен обучености.

Најсавременији Миг-29

Авион Миг-29М/М2, за чију је куповину Србија заинтересована, представља последњу карику у ланцу развоја фамилије авиона Миг-29 која је почела пре више од 30 година и води се као ловац 4++ генерације, преноси агенција Бета.

Иако има исто име и веома сличан изглед као и авион који је Југославија купила 1987. године, Миг-29М/М2 је потпуно нови авион са вишеструко увећаним борбеним могућностима у односу на Миг-29 који се тренутно користи у Србији.

Миг-29 има радар Н019, који у зависности од величине циља има домет од 35 до 60 километара. Има могућност да прати десет циљева, али да дејствује само по једном у сваком тренутку.

За разлику од њега, Миг-29М/М2 има радар Жук-МЕ, који авион величине ловца открива на 120 километара, а може да открива и циљеве на земљи и на мору.

Тако циљ величине тенка може да региструје на даљини од 25 километра док за велике циљеве попут разарача та даљина може бити и до 250 километра. Може да прати десет циљева као и да дејствује по четири циља одједном.

Има максималну брзину 2,35 пута већу од звука, топ калибра 30 милиметра са 150 граната и девет подвесних тачака за смештај убојних средстава и горива. Авион је развијен на основу морнаричког Миг-29К/КУБ који се користи у индијској и руској морнарици.

У односу на Миг-35, који је још у фази испитивања, Миг-29М/М2 има нешто слабији радар па се у некој литератури тај авион заправо наводи као извозна "осиромашена" варијанта Миг-35.

Авиони били намењени Сирији 

У стручној јавности су подељења мишљења око квалитета и исплативости набавке Миг-29М/М2, преноси Бета.

Противници, пре свега, наводе да тај авион још нигде није уведен у употребу, па не постоје искуства из свакодневне експлоатације. Такође, постоји бојазан да ће, уколико тај авион не доживи комерцијални успех и велики број продатих примерака, за десет или 20 година бити готово немогуће наћи резервне делове.

Русија се определила да сачека завршетак развоја Миг-35 и да следеће године уведе првих 40 летелица тог типа а да Миг-29М/М2 понуди за извоз. Једини наручилац Сирија, која је желела да купи 24 Миг-29М/М2, сада то не може да учини због санкција на набавке оружја.

Аналитичари који подржавају идеју набавке, сматрају да не постоји технолошки ризик јер се ради о незнатно модификованој варијанти морнаричког Миг-29, који се већ успешно користи у две земље.

Такође, они сматрају да би се увођењем Миг-29М/М2 у В и ПВО Војске Србије вишеструко повећала одбрамбена моћ земље јер у суседству, осим Мађарске која од Шведске на лизинг купила 14 авиона типа Грипен, нико нема ни приближно тако квалитетне авионе.

Они сматрају да су авиони које је Русија понудила Србији управо из нереализоване сиријске наруџбине па се може очекивати и мања цена којом ће произвођач покушати да се реши авиона које је већ направио, али за које више нема купца.  

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару