Читај ми!

Како одабрати животни позив

Некада је избору занимања био посвећен само један школски час, данас, пут до добре одлуке води преко најразличитијих радионица, саветовања, тестова, обиласка фирми. Пројекат "Професионална оријентација у Србији", коју спроводи немачка Организација за међународну сарадњу ГИЗ, помаже основцима да донесу праву одлуку.

Неки ђаци још од малих ногу знају чиме ће се бавити и следе свој сан. Ипак, много је више оних који су у дилеми шта да одаберу као животни позив. Пројекат "Професионална оријентација у Србији", коју спроводи немачка Организација за међународну сарадњу ГИЗ, помаже основцима да што боље сагледају жеље и могућности, и донесу праву одлуку.

Некада је избору занимања био посвећен само један школски час, данас, пут до добре одлуке води преко најразличитијих радионица, саветовања, тестова, обилазака фирми. Тако су се, кажу ђаци, успешније решавале дилеме и предрасуде.

Одмеравање сопствених способности и суочвање са захтевима конкретних занимања - најтежи су и најважнији кораци.

"Знају они нека занимања по чему су им симпатична, али они не знају шта све носи одређено занимање и који су захтеви пред њима", каже Татјана Сурдучки из основне школе "Соња Маринковић" у Новом Саду.

Обилазак предузећа најразличитјих профила ученицима је, управо због тога, био од највеће користи јер су се директно упознавали са послом који ће једног дана радити. Такав контакт раније је често недостајао.

Предузетница Александра Маринковић каже да људи често долазе и са завршеним факултетом па су мало изненађени.

"Врло је важно да деца што пре осете ту атмосферу у модерним предузетничким окружењима и да не долазе са погрешним очекивањима и да на тај начин са неким разочарањем почну своју каријеру", каже Маринковићева.

Сваки од тих корака велика је олакшица родитељима, који, из најбоље намере, понекад - погреше.

"Родитељи, макар и не признајући себи желе да њихова дете настави њиховим стопама или путем који су они зацртали и знају да закомликују", каже Саша Станојевић.

Марија Радовановић из Организације за међународну сарадњу ГИЗ сматра да се потцењује тај потенцијал јер млади људи су веома способни, веома образовани, заинтересовани за свет око себеи и веома брину о свом будућем занимању.

"Када питају за помоћ, они заиста питају за суштинско самопоуздање или проверу својих одлука да не направе грешку", каже Радовановићева.

Програм професионалне оријентације обухватио је више од 65 хиљада ученика. До 2015. године, он ће се проширити на све основне школе у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару