Читај ми!

Бесплатни киловати за најсиромашније

Од поноћи бесплатни киловати за најсиромашније. Социјалне карте до краја године обухватиће 300 хиљада домаћинстава. Како РТС сазнаје број оних који ће остварити то право је испод очекиваног.

Од 1.маја почиње и практична примена социјалне енергетске карте. У зависности од броја чланова и прихода најсиромашнија домаћинства, током целе године имаће месечно од 120 до 250 киловат сати бесплатне струје а у грејној сезони и од 35 до 75 кубних метара гаса. Како РТС сазнаје број оних који ће остварити то право је испод очекиваног.

Половином маја ЕПС ће имати тачан број првих корисника социјалне енергетске карте. Према незваничним подацима, бесплатне киловате добиће око 54.000 домаћинстава, јер већ примају неку врсту социјалне помоћи. Њима ће се придружити и нови корисници који се пријављују у локалним смоуправама. Надлежни кажу да има проблема код подношења зехтева.

"Или немају информацију или немају струјомер који гласи на њихово име. Односно немају доказ о закупу стана и не испуњавају услов. Или имају рецимо заједниочки сат за струју са породицом која није корисник социјалне помоћи тако не остварују право а знамо да је раздвајање скупо", каже директор Центра за социјални рад у Кикинди Мирјана Барошевић.

Јасмина Малетић из СО Прокупље каже да је највећи проблем прикупљање докуметације, будући да се ради о грађанима са ниским примањима, а таксе су прилично скупе тако да то представља проблем грађанима.

Захтеви се и даље примају. Иако су неке локалне власти обавештавале јавност о социјалним картама, грађани кажу да нису информисани.

Замерки је доста на квоте бесплатне струје, јер се све преко плаћа а просечна месечна потрошња је око 400 киловат сати струје. Примера ради, бесплатних 250 киловат сати месечно потрошимо ако: шпорет ради два сата дневно 60 кwх,  бојлер, три сата дневно 180 кwх, телевизор, 4 сата дневно 10 кwх.

Домаћинствима која уђу у социјално-енергетску карту, на мајском рачуну за струју, који стиже у јуну писаће - Социјално угрожен потрошач. Тај и сви наредни рачуни на кућне адресе већ ће стизати умањен за квоту одобрене бесплатне струје.

У Влади очекују да ће социјалне енергетске карте до краја године обухватити око 300 хиљада домаћинстава.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић каже да је циљ социјалних карата да се обезбеди струја заиста онима који су најугроженији.

"Да смо ми богата држава онда би могли да говоримо можда о неким социјалним картама које би биле још повољније, али ми не можемо. Ако буду постојале неке ствари које видимо са терена да могу да буду другачије, наравно да ћемо у наредном периоду да мењамо. Нешто што се донесе у априлу не мора да значи да ће бити истио тако и у септембру", каже министрака.

Социјалне карте су и услов да проради тржиште електричне енергије и гаса.

Да "ЕПС" и "Србијагас", како каже министрка енергетике, почну реалније да послују а да се држава бави социјалном политиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару