Читај ми!

Јанковић: Нема разлога за славље

Међународни празник рада се обележава с разлогом, али у Србији нема много разлога за славље јер је незапосленост рекордна, сматра заштитник грађана Саша Јанковић. Онима који раде често су ускраћена загарантована права, упозорава Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да се Међународни празник рада 1. мај обележава са разлогом, али да у Србији нема пуно разлога за славље, јер је незапосленост рекордна.

Јанковић наводи да су онима који раде често ускраћена нека од загарантовних права, на шта судови и инспекције немају довољно снажан одговор.

"Због тога заштитник грађана свакодневно добија колективна обраћања радника, иако нема никаква овлашћења да контролише приватне послодавце", наводи се саопштењу.

Јанковић је указао да у Србији радници остају без правичних накнада за рад, што је Уставом гарантовано право, без уплаћених пореза и доприноса, што је законска обавеза послодаваца, и суочавају се са немогућом дилемом - да ли пријавити послодавца и ризиковати губитак каквог - таквог посла, или радити обесправљен.

"У таквој ситуацији, потребно је веће ангажовање по службеној дужности Републичке инспекције рада, Пореске управе Министаства финансија и боља размена података са фондовима здравственог и пензијског осигурања, како би се превентивно и подношењем пријава против прекршиоца закона, повећало поштовање виталних права које држава прописима гарантује", рекао је Јанковић.

Заштитник грађана истиче да се испекцијске службе морају законски, кадровски и материјално ојачати, и у њима повисити одговорност за рад и нерад.

Како је нагласио Јанковић, инспекције рада морају да буду много ажурније и ауторитативније како би се сузбило непоштовање виталних права радника, посебно када је реч о неплаћању накнаде зараде трудницама, породиљама или мајкама на одсуству ради неге детета.

"Посебан проблем је то што се при свакој промени власти у Србији људи запошљавају по партијској припадности у органима власти и јавним службама", наводи Јанковић.

Јанковић, такође, указује да је положај жена на тржишту рада и даље знатно лошији него мушкарца, а према истраживањима, тек свака четврта жена са високим образовањем и тек свака 10 жена без образовања, добијају посао преко конкурса.

"Примена Законона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом донела је побољшања, али су она спора и недовољна", нагласио је заштитник грађана.

Јанковић је упозорио да послодавци, са друге стране, годинама упозоравају на екстремно високе фискалне и парафискалне намете, недостатак подстицајне атмосфере за привређивање и изостанак суштинског дијалога социјалних партнера у области рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару