Читај ми!

Безбедност ученика, ризик сваке екскурзије

После погибије ученика осмог разреда у Врњачкој Бањи поново је постављено питање одговорности за безбедност ученика током екскурзија. Иако посебни правилник јасно регулише понашање деце и обавезе њихових наставника на екскурзијама, трагедије попут ове у Врњачкој Бањи нису реткост.

Школске екскурзије су по Правилнику дефинисане као облик образовно-васпитног рада али се често поставља питање безбедности ученика на екскурзијама. После трагедије у Врњачкој Бањи траже се одговорни за евентуалне пропусте.

У Основној школи у Белој Цркви из које је настрадали ученик, четири сата су разговарале просветна инспекторка и директорка школе утврђујући чињенице и евентуалну одговорност.

У школи кажу да је поштована процедура и да је једини пропуст што је на дан поласка разредни старешина одустао од пута због породичних проблема.

Иако посебни правилник јасно регулише понашање деце и обавезе њихових наставника на екскурзијама, трагедије попут ове у Врњачкој Бањи нису реткост.

Дефинисана по Правилнику као облик образовно-васпитног рада, екскурзија, неретко постаје безбедносни ризик. 

Да би екскурзија била и реализована, потребно је да се са програмом, ценом и избором агенције сагласи савет родитеља, а потом и да 60 одсто родитеља да писмени пристанак. Пре путовања, састају се директор, ученици који путују, родитељи, вођа пута и одељенски старешина.

"Уколико неко дете покаже склоност ка прављењу екцеса разредни старесина у договору са родитељем не дозвољава да то дете пође на екскурзију", кажу у Основној школи "Дринка Павловић".

Када један екскурзијски дан испуни своје образовно-васпитне циљеве, остаје слободно време али се наставници труде да су им ученици увек у видокругу.

"Апсолутно се води рачуна да су деца увек под надзором наставника били да су млађи или старији. Уколико су у питању старији, наставници увек организују и дежурство у току ноћи", каже Александра Митић из основне школе "Дринка Павловић".

Пре одласка на пут са вршњацима, психолози саветују да се са децом обавезно разговара.

"Треба разговарати на нивоу одељења, они који воде и психолог треба да разговарају о стварима које су се дешавале и које можда могу да се понове на екскурзији. Врло је важна и едукација наставника да опазе децу која су на неки начин упадљива, која се истичу лошим понашањем или повученошћу", каже психолог Јасна Вељковић.

Безбедност ученика ипак не сме искључиво да буде одговорност наставника јер према речима помоћника министра просвете Љубише Антонијевића не постоји безбедно место.

"Најтеже је говорити ко је крив и упирати прстом, истражни судија се није огласио. Оно што знамо за сада је да су деца до поалска кући добили сат и по, два да се прошетају, та група се издвојила и попела тамо где је небезбедно на своју руку", каже Антонијевић.

Случај у Врњачкој Бањи један је у низу сличних на ђачким екскурзијама. У протеклој деценији, било их је више од десет са трагичним исходом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару