Читај ми!

Посмртни остаци краљице Марије у Београду

Посмртни остаци краљице Марије Карађорђевић, мајке краља Петра II, последњег југословенског краља пренети су из Енглеске у Србију. Повратак земних остатака краљице Марије је историјски дан, не само за породицу Карађорђевић, већ и за целу земљу, рекао патријарх Иринеј. Тим чином Србија показује да поштује своју историју, каже премијер Дачић.

Авион из Енглеске са посмртним остацима краљице Марије Карађорђевић слетео је у Београд. Сахрана две српске краљице Марије и Александре, чији посмртни остаци стижу 9. маја, и последњег југословенског монарха Петра Другог Карађорђевића, одржаће се 26. маја на Опленцу.

Ковчег краљице Марије на београдском аеродрому дочекали су премијер Србије Ивица Дачић, принчевска породица Карађорђевић, специјални саветници председника Србије Оливер Антић и Радослав Павловић, као и епископ хвостански Атанасије Ракита.

Посмртни остаци супруге краља Александра Карађорђевића, чији су ковчег на аеродрому у народној ношњи носили чланови Удружења "Краљевина Србија", пренети су у краљевску капелу Светог Андреја Првозваног где је српски патријарх Иринеј служио помен, а затим одржао и кратку беседу.

Повратак земних остатака краљице Марије је историјски дан, не само за породицу Карађорђевић, већ и за целу земљу, рекао је патријарх Иринеј.

"То је велики дан и за целу Југославију, чија је она била краљица. Верујем да су краљицу Марију сви волели и поштовали. Она се није бавила политиком, већ дужностима сваке мајке, а бринула је и о онима којима је туђа помоћ била преко потребна", рекао је Иринеј.

Патријарх је додао да је краљица Марија многе хранила и утешила, како у Србији тако и у иностранству и оценио да је повратком у Србију земних остатака краљице Марије након 52 године исправљена велика неправда.

Србија показала да поштује своју историју 

Дачић је оценио да држава Србија тим чином показује да поштује своју историју и да сваки народ који то не чини из историје не може да извуче поуке за покољења која долазе.

"Ми смо проживљавали тешке тренутке. Преживљавамо их и сада а нисам сигуран да их нећемо имати и у будућности", рекао је Дачић.

Он је оценио да повратак остатака краљице Марије представља акт националног помирења и учвршћивања јединства целе земље.

"Сви акти од формирања Одбора за повратак земних остатака Карађорђевића потврђују да се окрећемо себи и да ће историја бити нешто што ће нас спајати. Повратак ће бити чин којим ће се цела Србија поносити и који ће бити везивно ткиво којим ћемо градити јединство", рекао је Дачић.

Саветник председника Србије Оливер Антић изразио је задовољство што су ти земни остаци враћени у Србију, иако је било потребно да прође више од пола века да правда тријумфује.

Принц Александар Карађорђевић подсетио је да је његова баба умрла 21. јуна 1961. године и да је била сахрањена на краљевском гробљу надомак Виндзора у Великој Британији.

"Иако окружена прецима и рођацима, била је далеко од Србије, наше земље и народа који је волела свим срцем и чији је велики задужбинар била. Повратак у Србију била је њена велика жеља и она се данас коначно вратила да буде сахрањена поред супруга и синова", рекао је Александар Карађорђевић.

Тело краљице Марије ће почивати у капели до 26. маја када ће бити сахрањена на Опленцу, поред сина, краља Петра Другог и снахе, краљице Александре.

За пренос тела краљице Марије, која је била сахрањена на краљевском гробљу Грогмор код замка Виндзор у Великој Британији, била је неопходна дозвола британске краљице Елизабете јер је Марија Карађорђевић праунука краљице Викторије и братаница краља Едварда.

Краљица Марија рођена је 6. јануара 1900. у Готи (Тирингија, тада Немачко царство) и другорођена је кћер румунскога краља Фердинанда Првог Хоенцолерн-Сигмаринген и краљице Марије, нећаке британског краља Едварда Седмог.

Осим родбинске блискости са немачком, односно пруском владарском породицом Хоенцолерн, била је блиска рођака британских Виндзора и руске царске породице Романов.

Она се 1922. удала за краља Александра Карађорђевића, владара Срба, Хрвата и Словенаца, да би се после атентата у Марсеју 1934. повукла у Велику Британију са синовима Томиславом и Андрејем.

Њен најстарији син Петар Други Карађорђевић остао је у Београду са намесништвом. Краљица Марија преминула је 1961. у 61. години.

Посмртни остаци краља Петра Другог пренети су у Србију из Сједињених Америчких Држава крајем јануара ове године, док ће ковчег са остацима његове супруге краљице Александре бити пребачен у Србију 9. маја.

Сахрани 26. маја на Опленцу најављено је присуство више од 2.500 званица из читавог света, укључујући и представнике краљевских породица Велике Британије, Грчке, Шпаније и царске породице Јапана.

Испред ковчега на Опленцу биће изложен и орден Карађорђеве звезде израђен од брилијаната и рубина у Француској, који је краљица Марија носила двадесетих година, а за који се до недавно мислило да је изгубљен.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару